Докато не се преборим с лобистките интереси на фарма индустрията и на някои частни болници, парите в здравеопазването няма да стигат, каза бившият здравен министър Таня Андреева по Би Ти Ви.

По думите й никой миинистър досега не е взел решение да стопира откриването на нови болници. Тя обясни, че много от частните болници работят безупречно, но имало и такива, които на практика източват здравната каса. Именно те търсели блимзостта на властта, за да си осигурят печеливш бизнес.

Според Андреева трябва да има здравна карта, подобна на тази, която предложи и предишният здравен министър Петър Москов, но неговата бе отхвърлена от съда. Според Андреева обаче тази здравна карта трябва да е по региони, защото по места най-добре се знае колко и какви лечебни заведения са нужни.

Всяка година бюджетът за здравеопазване се увеличава, а говорим за фалиращи болници, това не е нормално, каза Андреева. Подобно нещо се случвало заради факта, че държавните и общинските болници никога не връщат пациенти, а в тях отиват често хора, получили усложнения, които не са приети на друго място. Усложненията, разбира се, се лекуват доста по-скъпо.