Ще разпишем ясно регламент къде да се закара пациент в тежко състояние и кой е длъжен да се заеме с него, каза в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв министърът на здравеопазването Николай Петров в отговор на отказа на болниците на приемат пациенти.

Петров разказа и за случая, при който реанимира пациент пред здравното министерство. „Занимавах се професионална работа, от която получих душевно удовлетворение. От кабинета си видях линейка пред входа на министерството, слязох долу. Казаха ми, че правят реанимация на пациент. Поех го, аз съм реаниматор. Мъжът бе в крайно тежко състояние. Закарахме до ВМА. За съжаление, той почина. Бог да го прости!“, обясни министърът.

Разказа и за момент, когато бе във ВМА. „Имах на шкафчето си шише вода и пакет бисквити“, каза той, като отрече субективизма в отношението към пациентите.

За смъртта на 67-годишната Петя Илиева от сепсис след прием в 2 болници Петров каза: „Нека да се изчакат резултатите от проверките“.

Министърът поиска и по-добри условия за работещите в спешната помощ. „Тези хора са смачкани, трябва да подходим с позитивизъм към тях“, допълни той.