Иновациите в хематологията са увеличили 3 пъти пациентите с над 5-годишна преживяемост. 

Млада жена с хроничната миелоидна левкемия получи шанс да прекрати под строг лекарски контрол лечението си, тъй като изследванията й показват отсъствие на левкемични клетки. Тя е първият пациент у нас, при който след революционното лечение с новия клас прицелни медикаменти, наречени тирозин киназни инхибитории, се прилага разрешението от тази пролет на Европейската агенция по лекарствата за контролирано преустановяване на лечението. Това одобрение се основава на клинични изпитвания, които показват, че повече от 50% от пациентите, които са отговаряли на строги критерии и са били подходящи да преустановят лечението, запазват постигнатия отговор и продължават да бъдат в ремисия без лечение след една година проследяване. Това съобщи проф. Жанет Груева, национален консултант по клинична хематология и началник на Клиниката по онкология и хематология към УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив.

На практика имунната система на пациентите поема контрола над болестта и осигурява поддържането на ремисия без лечение.

"Хематологията е една от най-иновативните медицински специалности, от нея започва въвеждането на най-високите технологии както в диагностиката, така и в лечението. Свидетели сме на високи терапевтични резултати при заболявания като левкемиите, които доскоро бяха синоним на фатални заболявания.  Обикновено пробивите в хематологията дават тласък и развитие на подходите и терапиите в останалите онкологични области и медицински специалности. На конгреса по хематология тази седмица ще обсъдим пробивите, практическите предизвикателства и спорните моменти, които съпътстват бурното развитие на специалността", каза проф. д-р Маргарита Генова, председател на управителния съвет на Българското медицинско сдружение по хематология, началник на Лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

С хронична миелоидна левкемия са 520 българи. При медицински показания всеки от тях има достъп до модерното лечение. Благодарение на него 5-годишната преживяемост се е увеличила от 21% през 70-те години до почти 70% през 2013-а. Новият терапевтичен подход за контролирано прекратяване на терапията при отсъствие на левкемични клетки разширява възможностите пациентите да живеят пълноценно.

Със спирането на медикамента при младата жена отпадат и противопоказанията за желаната бременност. 

Хроничната миелоидна левкемия е вид рак на кръвта, при който организмът произвежда раково променени бели кръвни клетки. Почти всички пациенти имат генетично увреждане, известно като Филаделфийска хромозома, което причинява разрастване на раково променените бели кръвни клетки. В световен мащаб на 10-15% от всички левкемии са от този вид. Честотата им е 1-2 случая на 100 000 души.

От българите, лекувани над 3 г. с новия клас медикаменти, при 20-25 процента теоретично е възможно прекратяване на терапията, тъй като отговорят на медицинските критерии, но решението зависи от много фактори, включително нагласите на пациентите.

Сред личните мотиви на хората с тази диагноза освен желанието за потомство мотив за спиране на терапията са още избягването на страничните ефекти и преодоляване на психологическото усещане за болест, обясни проф. Георги Балаценко - началник на Лабораторията по цитогенетика и молекулярна биология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. 

Разкриването на патогенетичния механизъм на развитие на хроничната миелоидна левкемия е в основата на пробива в лечението, обясниха хематолозите. Те очакват напредък и в терапиите при остри левкемии, въпреки големите предизвикателства, пред които тази група онкохематологични заболявания изправят медицината.