Има три хомеопатични лекарства, които ще са ви от полза през цялата есен и зима. Заредете ги в аптечката си и ги използвайте още при първите симптоми за началотона заболяване!

Беладона, Аконит и Бриония са хомеопатични лекарства, добили широка популярност с бързото си и ефективно действие при настинка, грип, ангина и много други остри състояния. Те имат щадящо регулиращо въздействие върху организма. Подходящи са за цялото семейство, включително и за лечението на малки деца, на бременни и кърмачки, тъй като са лесни за приложение и без никакъв риск от евентуални странични реакции. Какво трябва да знаете за тях, за да ви бъдат полезни в сезона на вирусите?

Очите ми големи, а гърлото – червено...

Не, това не е откъс от приказката за Червената шапчица, а част от характерните симптоми, указващи, че се нуждаете именно от Беладона D6. Тя е особено ефективна за лечение на oстри, бурно протичащи заболявания с висока температура.

Името Беладона („хубава жена” от италиански) е свързано с процедура по разкрасяване на италианките през Ренесанса. Те капели по 1-2 капки от нея в очите си, за да разширят зениците си и така да изглеждат по-съблазнителни. Беладоната била обаче и прочута смъртоносна отрова още в Древен Рим. Една от най-известните в историята отровителки, римлянката Лакуста, с отвара от листата й убивала жените, които вече не били желани от съпрузите или любовниците си.

Въпреки лошата ѝ слава, твърде е вероятно вече да сте се „срещали” с Беладоната, тъй като тя влиза в състава на някои лекарства заради съдържанието си на атропин - веществото, което уголемява зениците. Днес, благодарение на хомеопатията, монопрепаратът Беладона помага при рязко повишаване на температура със заплаха от фебрилен гърч, възпалено гърло и много други остри състояния.

Кога и как можете да използвате помощта на Беладона D6?

- При внезапно повишаване на температурата (39-40°С) със зачервена, изпотена кожа, разширени зеници; горещо, зачервено лице, но студени ръце и крака, с втрисане. Тези оплаквания са типични при внезапно начало на грип с висока температура. Болният е силно отпуснат, сънлив, но не може да заспи. Влошава се от движение, докосване и ярка светлина (зениците са разширени).

- При пресипналост, с болезнена сухота на гърлото, но болният не усеща жажда.

- При болки в гърлото със силно зачервени, болезнени сливици, затруднено преглъщане. Симптомите започват внезапно; гърлото е силно зачервено, с туптяща болка.

При остро състояние приемът на Беладона D6 е на всеки час по 1 доза (5-10 глобули). А след настъпване на подобрение за още няколко дни се приемат 3-4 пъти дневно по 1 доза.

Вятърът го надуха и веднага легна болен...

Често можете да чуете това обяснение от притеснената баба, която връща внучето болно на майка му. Добрата новина е, че вече знаете какво да правите в такива ситуации - да използвате Аконит D6, хомеопатично лекарство за овладяване на остри възпалителни заболявания, често вследствие на резки промени в температурата (излагане на силен студ и вятър).

Според древногръцката митология растението Аконит (Самакитка) се появило от прокапалите върху пръстта отровни лиги на триглавото куче Цербер, победено и укротено от Херкулес. Аконитът се нарича още Вълче биле, защото векове назад селяните в Европа го използвали за защита от вълците.Днес той се употребява с лечебна цел в хомеопатията при болести с много остри и неприятни симптоми.

Кога се препоръчва употребата на Аконит D6?

- При остри респираторни инфекции с внезапно начало след излагане на силен студ или силен вятър.

- При настинка и грип с внезапно покачване на висока температура (39-40°С) със зачервена суха кожа – без изпотяване (ако има изпотяване, се препоръчва Беладона).

- При остър ларингит или внезапни интензивни пристъпи на суха кашлица със затруднено дишане.

- При остра невралгия на лицето след излагане на студ.

При остри състояния (като настинка, грип), Аконит D6 се приема на на всеки час по 1 доза (5-10 глобули), а след подобрение - 3-4 пъти по 1 доза.

При силно безпокойство, панически състояния със сърцебиене, страх от смъртта след шок от преживян инцидент се прилага Аконит D30 – по 1 доза (5-10 глобули), 3-4 пъти дневно до настъпване на подобрение.

Моля те не ме докосвай, моля те не ме целувай...

...ако имаше сили да излее болката си в музика, болният, който се нуждае от Бриония D6, сигурно би запял този хит от близкото минало. Защо ли? Защото характерни за състоянието му са силна отпадналост и болки по цялото тяло, дори при най-минимално движение. Затова той има нужда да лежи неподвижно, никой дори да не го докосва и просто да бъде оставен на мира!

Растението Бриония също е познато още от древността с лечебните си свойства, въпреки известната си токсичност. Древните гърци и римляни я използвали за най-различни заболявания –от кашлица и световъртеж до епилепсия и дори парализа. На Самуел Ханеман дължим идеята Бриония да бъде използвана като хомеопатично лекарство. Той забелязал и ефективността й при заболявания, характерни с бавното си, постепенно начало и с болка, дори и при най-минимално движение.

Ето и кога можете да използвате Бриония D6:

- При настинка или грип с бавно, постепенно начало, с постепенно повишаване и задържане на висока температура. Болният има обложен език, сухи нацепени устни, изпитва силна жажда. Оплаква се от болки по цялото тяло, които се засилват при движение. Силно отпаднал и раздразнителен, той просто иска никой да не го безпокои. Може да има суха, болезнена кашлица и челно главоболие.

- При суха, дразнеща кашлица с пробождаща болка в гърдите.

- При скованост в мускулите, ставите с болка, която се задълбочава от минимално движение.

При остро състояние Бриония D6 се приема по 1 доза (5-10 глобули) на всеки 2-3 часа. След настъпване на подобрение приемът се намалява на 1 доза - 3-4 пъти дневно до пълно отзвучаване на симптомите.