Д-р Здравка Демерджиева, дерматолог – МБАЛ „Токуда” - София

Стриите не са заболяване, но са много сериозен козметичен проблем, който създава силно негативни емоции у хората, особено през топлите периоди на годината. Тези кожни промени изглеждат като множество симетрично разположени линии по повърхността на кожата. Локализират се по корема, седалището, гърдите, бедрата и раменете.

През по-голямата част от живота на човека в кожата се поддържа едно относително постоянство в обмяната й, което е гаранция за нейната еластичност и здравина. Съществуват, обаче, определени периоди, когато в организма възникват резки промени, към които той се адаптира. При кожата, като един по-чувствителен орган, тези изменения проличават ясно.

Стриите се явяват като резултат от разрушаването на колагеновите и еластиновите влакна под въздействие на различни фактори. Смята се, че част от катаболитните хормони при човека – глюкокортикостероидите, са главната причина.

Ето защо ние изследваме предразполагащите към стрии фактори. Една част от тях са механични – бременност, растеж, рязко напълняване/отслабване, тренировки. Други са болестни – депресия, синдром на Кушинг и др. Предразполагащ за стрии фактор е и продължителната употреба на кортикостероиди. Възможно е те да се появят и след токсични кризи, метаболитни и ендокринни смущения.
Когато говорим за стрии, можем да ги делим на нови и стари. Поради по-доброто си кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят. С течение на времето, той избледнява.

Съществуват различни форми на стриите. Сред най-често проявените при млади жени са стриите на бременността, които се появяват между четвърти и шести месец и се разполагат предимно по корема и ханша. Следващите по честота стрии са тези, които се проявяват през пубертета. Образуват се при един от десет изследвани младежи и при активно спортуващите хора. Разположени са предимно по ханша, мишниците, бедрата, корема и много по-рядко по гърдите и поясно-кръстцовата зона.

При хората в напреднала възраст, в резултат на намалена еластичност на кожата, се появява специфичен тип стрии, който понякога е характерен също и за млади хора. Те са резултат на внезапна промяна в телесното тегло както при подрастващи и така при хора в напреднала възраст, които по стандарт имат влошен обмен на съединителнотъканни комплекси в кожата. При диабет и при някои други заболявания също се развиват специфичен тип стрии.

За премахването на стриите е необходимо да се увеличи колаген тип 1 чрез стимулиране на фибробластите. С такъв механизъм на действие е ДжинДжира Медикасол. За максимален ефект ДжинДжира Медикасол може да се комбинира с ултразвук, лазер или други процедури според случая.

Трябва да признаем обаче, че ако инвестираме усилия в предотвратяването на стриите, това ще бъде по-добре за кожата, както за нейната функция от гледна точка на дерматолога, така и за естетическия й вид от гледна точка на всички хора застрашени или страдащи от проблема стрии. Прилагането на ДжинДжира Медикасол преди да са се появили стриите на участъците, подложени на опъване е изключително ефективно. Типичен пример за профилактика на стрии е приложението на ДжинДжира Медикасол по време на бременност. Тъй като при бременност стриите се появяват след четвъртия месец, препоръчвам да се започне приложение на ДжинДжира Медикасол още в първия триместър. По този начин количеството и качеството на колагена се повишава и кожата е подготвена за следващите месеци на натоварване. Прилага се в критичните зони корем, бедра, ханш, гърди.

Какво представлява ДжинДжира Медикасол?

Продуктът е иновативна спрей-емулсия, съдържаща стандартизиран екстракт от Centella Asiatica, хидратанти и емолиенти. Centella Asiatica се използва от древността за зарастване на рани. Растението се среща на остров Мадагаскар, Индия и др. В модерната медицина се използва от 1949 година.
Кои са активно-действащите вещества от Centella Asiatica?

Най-важните вещества от екстракта на Centella asiatica са тритерпените. Тритерпените от ДжинДжира Медикасол стимулират фибробластите, в резултат на което се повишава количеството на колаген тип 1, стимулира се клетъчния растеж, т.е. епителотоничен ефект. Освен това активната съставка възстановява нервните окончaния, кръвоносните съдове, има противооточно и противовъзпалително действие. Според проучванията при локално приложение на екстракт от Centella Asiatica количеството колаген нараства с 56%. Доказано е, че кожната устойчивост на опън нараства с 57%. Кожата е с повишен тонус и еластичност, което предотвратява появата на стрии.

Centella Asiatica повишава и антиоксидантния капацитет на кожата 14 дни след приложението. Повишеният антиоксидантен капацитет осигурява допълнителна протекция и здравина на дермата, както и забавяне процесите на стареене.
Centella Asiatica в ДжинДжира Медикасол e диспергирана в специален вехикулум – хидроемолиентна емулсия. Вехикулумът повишава ефективността на ДжинДжира Медикасол, тъй като омекотява, хидратира и възстановява еластичността на кожата. Активно действащите вещества се разпределят равномерно върху третирания участък и в рамките на 1 до 3 часа проникват в дермата.

ДжинДжира Медикасол се препоръчва до 3 пъти дневно върху съответните кожни участъци с лек масаж до попиване в кожата. Минималната продължителност е 3 месеца. Когато ДжинДжира Медикасол се прилага за профилактика на стрии препоръчвам да не се спира, докато трае действието на механичните и/или биохимичните фактори.

GinGira Medicasol е търговска марка на фирма БОРОЛА. За консултация със специалист се обърнете към Клиника БОРОЛА, тел.: +359 2 983 6203, София 1202, ул. „Цар Симеон“ 52, e-mail: [email protected]. За по-богата информация посетете www.gingira.bg. Може да поръчате онлайн на www.momo.bg