Кои плодове са полезни - на дървото или храста бъз?

Как да запазим сезонните плодове за бъдеща употреба с най-малка загуба на полезни вещества?

Колко продължително може да се приемат?

Това са въпросите на трима читатели на рубриката “Сила за живот” в сезона на узряване на бъза. 

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.
Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.
Можете да ги задавате 
на телефон 02 942 25 62
и чрез имейл
[email protected]
Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

А ето отговорът на д-р Райна Стоянова за бъза:

Черният бъз (Sambucus nigra) представлява храст или ниско дърво до 3 метра високо (рядко до 8-10 метра), със силно развита коренова система. Растението се нарича още с имената свирчовина, драмбъз, селешник, мимер в различните краища на България.
Почитан е от векове заради широкия спектър на целебни действия, като дори са му предписвани магически свойства. Често е
титулуван като
българския
женшен.
Черният бъз цъфти през пролетта.
На мястото на всяко едно цветче се развива дребно плодче. Отначало плодовете имат зеленикавочервен цвят, който преминава през различни нюанси на червено-синьо-лилаво, докато достигне окончателния синьо-черен цвят на зрелия плод. Узряването на плодовете става в края на лятото и през есента в зависимост от надморската височина на района.
Въпросите на читателите не са случайни по това време. Вероятно широката популярност за ползите от бъза и узряващите сега плодове подсещат читателите да се заинтересуват как да извлекат максимална полза от тях.
Плодовете на черния
бъз са оформени
във висящи
клъстери като
гроздове и това е
най-лесно
отличаващият го
белег от бъзака,
или полския бъз (Sambucus ebulus), чиито плодчета растат изправени.
Бъзакът е многогодишно тревисто растение, растящо като единични стъбла.
Използват се почти всички части на растението: цветовете, които се берат преди пълното им разцъфтяване, през месеците май-юни; сушат се и от тях се приготвят чайове, отвари, настойки, масла, мехлеми, кремове, тинктури, сиропи, еликсири; плодовете – събирането им започва през настоящия сезон – в първите есенни дни;
берат се рано сутрин,
само добре узрелите
плодчета, тъй като
неузрелите
съдържат токсични
цианогенни гликозиди;
от плодовете на бъза се приготвят сладка и конфитюри, както и сиропи, тинктури, еликсири, чайове, отвари, таблетки за смучене, бои и други; листата намират приложение под различни терапевтични формули.  
Плодовете на черния бъз, узряващи в настоящия период - към края на август и началото на септември, съдържат пектин и целулоза. Те действат потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимния сезон. 
Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен.
Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на телесното тегло в нормални граници.
За регулиране на метаболизма се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накиснат от вечерта в 200 милилитра леко топла вода и на сутринта след прецеждане да се изпива на гладно.
Поради високото съдържание на витамин С
чай от плодовете на
черния бъз е
особено подходящ
за пушачите,
защото те се нуждаят от допълнително количество витамин С.
Черните перли на гората, както още наричат плодчетата на бъза, имат доказано имуностимулиращо действие и съдействат за подсилване на защитните сили на организма през преходните сезони, свързани с парагрипни и грипни заболявания. Освен това имат и
отличен
детоксикиращ ефект
и може да се
използват при кожни
проблеми като
акне и обриви.
Мощният имуностимулиращ ефект на черния бъз е познат от незапомнени времена и препоръчван от много лечители по нашите земи. Такъв е народният церител Петър Димков, според чиито думи това е чудодейно растение, което значително подобрява здравословното състояние.
Както с всяка
стимулираща
имунната система
субстанция, и с
черния бъз трябва
да се подхожда с
повишено внимание
Разумно е да се избягва от бременни и кърмещи жени, тъй като няма достатъчно информация по отношение на безопасността на растението през тези периоди на живота.
Не трябва
да се препоръчва
на пациенти с
тежки бъбречни
заболявания,
запушени жлъчни
пътища или
жлъчнокаменна
болест.
Пациентите с инсулинозависим диабет и тези, страдащи от автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза или синдрома на придобитата имунна недостатъчност (ХИВ/СПИН) трябва да се консултират с лекар преди употреба. Трябва да се имат предвид и възможните лекарствени взаимодействия - препаратите с черен бъз могат да взаимодействат с имунопотискащи средства и диуретици. Може също така да намалят степента на усвояване на опиатни лекарства.
Всеки прием трябва да е индивидуално съобразен и обсъден с лекар. За здрави хора обикновено
препоръчителният
прием на
черен бъз
е по 1 супена
лъжица сироп
сутрин на гладно
от есента до пролетта, а за деца - по 1 чаена лъжичка за същия период. Изсушените плодчета обикновено се използват, като 1 супена лъжица се запарва с 400-500 милилитра вода. Течността се прецежда и пие един-два пъти на ден. Може да се приемат и по няколко сушени плодчета на ден директно чрез сдъвкване, но не повече от 5-10 броя! И отново дали е подходящо и по колко да се приема, трябва да се обсъди с лекар, който да вземе решение дали е уместно това с оглед на здравословния статус и състоянието в момента.
Плодовете на черния бъз са цяла аптека за нашето здраве, стига да знаем как да ги прилагаме. Есента е точното време за укрепване на имунната система преди зимата. Добрата профилактика е най-добрата инвестиция за здраве и тонус.