Редовното хапване на бадеми може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), наричан също "добър" холестерол. Въпросният холестерол отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.

За целите на изследването специалистите са сравнили нивата и функциите на липопротеина с висока плътност при участници, които всекидневно консумирали бадеми с тези на група, хапваща мъфини. Изследователите са отчели повишени нива и подобрени функции на HDL при индивидите, които хапвали ядки.

Освен че оказват благоприятен ефект върху "добрия" холестерол, бадемите са и отличен източник на полезни мазнини, витамин E и фибри.

"Ако включват бадеми във всекидневното си хранене, хората могат да извлекат полза за здравето на сърцето", казва професор Пени Крис-Етъртън от изследователския екип.