За 13 часа в една операция доц. Николай Янев отстрани тумора, сложи на мястото му взети току-що кост и тъкан от крака на самия пациент и му постави принтиран индивидуален имплант. 

Уникална за Югоизточна Европа операция извърши у нас екип начело с лицево-челюстния хирург доц. Николай Янев. Той е специалист, известен не само в България, а и в Европа, който дели поравно времето си за пациенти тук и в Англия. Благодарение на операцията е спасено засегнатото от злокачествен тумор лице на 43-годишен мъж.

Отстраненото образувание е заместено с тъкани и кости от крака на самия човек. За възстановяването е използван индивидуално изработен специално за мъжа имплант, създаден с възможностите на 3-измерното планиране и принтиране.

Операцията е направена в ръководената от проф. Николай Габровски Клиника по неврохирургия на “Пирогов”, която

предоставя

модерни условия

за екипен интер-

дисциплинарен

подход

при извършването на тежки операции и за реанимационните и възстановителни грижи за пациента след това.

Д-р Янев е лицево-челюстен хирург в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София и в Royal Derby Hospital - Великобритания, консултант по лицево-челюстна хирургия в софийската МБАЛ “Европа”, доцент към Медицинския университет в Плевен. Доц. НИКОЛАЙ ЯНЕВ

Доц. НИКОЛАЙ ЯНЕВ

Завършил е и медицина, и стоматология (дентална медицина), има призната специалност “Лицево-челюстна хирургия” в България и “Орална и лицево-челюстна хирургия” във Великобритания и защитен докторат по медицина.

Времето му е

разделено

поравно между

пациенти у нас

и в Англия.

“Последната операция в София е заключителен етап на дълго планиране и съвместните усилия на много специалисти и на модерни технологии - обясни за “24 часа” доц. Янев. - Лицето е специфична област най-вече по отношение на възстановяването на дефектите, тъй като има разнородни специализирани тъкани с неправилна форма, която много трудно се възстановява. Затова през годините лицевите хирурзи са имали много трудности – освен да излекуват пациента, той има нужда да му върнат и качеството на живот по отношение на храненето, говора и всички останали функции. Както и да реконструират дефектите на лицето по нужния начин.”

В областта на лицето има сложна комбинация от кости, мускули, меки тъкани, които трудно се възстановяват с идентични.

През последните 20-30 г. в световен мащаб се развиват техниките на микросъдова реплантация на тъкани. Тя е вид трансплантация, но не от донор, а с тъкани на самия човек, които се вземат от отдалечени части на неговото тяло.

При конкретния пациент сега използвахме тъкани от крака му с много широк достъп, като осигурихме костни и меки тъкани и мускули, за да възстановим костния дефект и дефектите към устната кухина и към шията. При това по начин, който

осигурява

на пациента

много естествен

изглед.

В дългосрочен план очакваме пълно възстановяване на дефекта, казва доц. Янев.

Допълнително предизвикателство при онкологичната хирургия е, че заболяванията са агресивни и към тях трябва да се подходи радикално и по-мащабно. Рискова е не само областта, която директно се вижда като поразена от тумора. Затова се отстранява и част от заобикалящите го тъкани, при това в блок, без дори да се достига до самото образувание.

Обикновено оперативното лечение се съчетава с лъче- и или химиотерапия, което предполага един по-продължителен терапевтичен период, но хирургията заема централно място.

От една страна, радикално трябва да се премахне туморът, а от друга, да се реконструира лицето възможно най-близо до естественото, тъй като

очакваме

пациентът ни да

има дълги години

пред себе си,

дай Боже, и скоро да се върне към своя предишен живот. За Великобритания, Германия, изобщо за Западна, а вече и за Централна Европа няма две мнения, че обширен онкологичен дефект на лицето и шията трябва да се възстанови по този начин. Въпреки че това е най-натоварващото и трудоемкото за хирургичните екипи, откровен е хирургът. В активната си работа в Англия той прилага най-съвременните методи и технологии за спасяването на хора с рак на лицето, у нас с новите методи е оперирал 10-ина пациенти на болницата по лицево-челюстна хирургия. С операцията от края на миналата седмица в “Пирогов”, при която за първи път в Югоизточна Европа се използва създаден с 3D принтиране индивидуално произведен титаниев имплант, медицината у нас прави поредната крачка към персонализирано лечение. Мъжът се чувства добре, от третия ден става от леглото. Критична е първата седмица, когато кръвоносните съдове трябва да започнат да снабдяват нормално трансплантираните тъкани. Обикновено пациентите се изписват в рамките на 10-15 дни. Двата екипа - по вземането на тъкани от крака за автотрансплантацията и този, който отстранява тумора, работят едновременно. СНИМКИ:  МЕДИЦИНСКИ АРХИВ

Двата екипа - по вземането на тъкани от крака за автотрансплантацията и този, който отстранява тумора, работят едновременно. СНИМКИ: МЕДИЦИНСКИ АРХИВ

Операцията е

продължила над

13 часа, участват

15-20 медици,

които се сменят с изключение на хирургичните екипи. Единият отстранява тумора, а през това време другият взема автотрансплантата. Следва прехвърлянето му в областта на главата и шията и свързването на тънките кръвоносни съдове под микроскоп. В конкретния случай доц. Янев и екипът отстраняват костта и меките тъкани, засегнати от тумора, и на тяхно място поставят част от фибулата или т. нар. малък пищял - дългата тръбеста кост в задната долна част на крака, а върху нея фиксират индивидуално изработения чрез 3-измерна технология титаниев имплант.

Свои тъкани за

трансплантиране

на лицето може

да се вземат

от всяка част

на тялото,

изборът се прави в зависимост от конкретния проблем.

С подготовката на операцията в “Пирогов” доц. Янев се е убедил, че у нас има много съмишленици за разширяване на модерното лечение. Най-логично е цялата дейност по лечението на онкологични заболявания в областта на лицето и шията и възстановяването на дефектите да се поеме от център с такава насоченост. Към момента дори няма обособена клинична пътека, която да поема специфичната дейност.

Проф. Габровски подчертава, че пироговската клиника по неврохирургия не просто е създала условия за оперативно, реанимационно и постоперативно лечение, а и кадри, които могат да използват капацитета й.

“Практиката ми в Англия, а и в България показва, че това вече стандартно за Европа лечение дава отлични резултати”, разказва лицевият хирург. Допълва, че около

6 месеца след

операцията

външно

може и да не

се разбере,

че това им

се е случило.

Борбата с онкологичното заболяване може да продължава и по-дълго, но след операцията хората са се върнали към обичайния си живот и външност. Новите методи позволяват след време костите да бъдат натоварени дори със зъбни импланти.

Имплантът по индивидуални данни е готов за 5-10 дни

Триизмерното принтиране предлага нови възможности за създаване на специфични за пациента индивидуални импланти за много кратко време. Такъв имплант може вече да се произведе и достави в рамките на 5 до 10 дни.

Подобни кратки срокове са били невъзможни преди това поради сложността на конвенционалните производства.

Благодарение на напълно виртуално базирания процес на проектиране имплантите, произведени по този метод, пасват точно на анатомията на пациента без нужда за допълнителни корекции и по този начин намаляват вероятността за грешки.

Специален софтуер създава индивидуалния и строго специфичен имплант. През цялото време хирургичният екип в София провежда конферентна връзка с екипа на технологичния гигант в Тутлинген, Германия. Там в реално време се осъществява виртуална операция с премахване на засегнатите от тумора тъкани и трансфер на тъкани от отдалечени части на тялото, за да се постигне оптимално най-добро възстановяване на лицевите дефекти. Хирургът наблюдава как компютърън най-напред създава модел на лицето, след това софтуерът виртуално отстранява засегнатите зони и започва прецизно да формира виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията.

През цялото време софтуерът и немските инженери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Янев. Той дава последното одобрение, преди 3D принтерът да създаде индивидуалния титаниев имплант.