Доц. Д-р А. Мишева, офталмолог – МБАЛ „Света Анна” - София

През последните години очната патология тревожно нараства. Приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота. От тях 39 млн души са слепи и 246 млн са с умерено или тежко увреждане на зрението. Според статистика, около 19 милиона деца са с увредено зрение. Прави впечатление, че около 65% от всички хора с увредено зрение са на възраст около и над 50 години, а в днешно време това са социално и професионално активни хора. Топ причини за слепота и зрителни увреждания в света са резултат от следните заболявания – катаракта, глаукома, свързана с възрастта дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия, рефракционни аномалии като късогледство, далекогледство и др. Офталмологичната практика често се фокусира и върху очни увреждания, свързани с технологиите, а именно сухота и умора на очите, затруднено нощно виждане, трудна адаптация от светло на тъмно и трудно фокусиране.

Да се предпази зрението и да се съхрани функцията на зрителния анализатор е задача на специалисти, семейни лекари и самите пациенти, тъй като до 80% от слепотата в света може да бъде избегната. Освен скрининга на фамилно обременени пациенти за глаукома, диабет и други, може да се разгледат и най-честите нарушения и симптоми, тъй като в тези случаи пациентите са благоприятни за профилактика. Такива са късогледството, далекогледството, астигматизъм, както и състоянието, което пациентите описват като „уморени очи“.

Ефективен при рефракционни нарушения и очна умора е природният продукт Ocolut Combi VGcaps (Околут Комби растителни капсули). Той е конкурентен с оптималната и отлично балансирана формула на пигменти и антиоксиднти. Ocolut Combi VGcaps е отлично решение за профилактика и като допълваща терапия на редица очни заболявания. Той е уникална комбинация от антиоксиданти и филтри със синергичен ефект във високи количества лутеин и зеаксантин. Екстрактите са вложени във високотехнологична VGcaps форма – растителни капсули, съобразени с изискванията на фармацевтичната индустрия. Ocolut Combi е безопасен при продължителна употреба.

От опита в практиката си препоръчвам Ocolut Combi VGcaps при рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм, както и при „уморени очи”. Уместно е Ocolut Combi VGcaps да се прилага и при индивиди с нормално зрение, с цел профилактика, особено при продължително използване на екрани, престой в силно осветена среда, при интензивно шофиране и други рискови фактори на средата.

Ocolut Combi VGcaps се дозира по 1 растителна капсула дневно, след хранене. При късогледство, далекогледство, астигматизъм и други проблеми с рефракцията е добре курсът с Ocolut Combi да продължи минимум 3 месеца. При по-тежки случаи, когато проблемите са съпътствани с придружаващи заболявания, рискови за зрението е уместно и по-продължителен курс - например 6 месеца.

За профилактика Ocolut Combi се приема от 1 до 3 месеца като позитивните ефекти корелират с продължителността на приемане.

Рефракционните нарушения и умората на очите са първи признаци на проблеми със зрението, при които чрез прием на Ocolut Combi VGcaps може да се предотвратят по-тежки изменения в зрението.

Осоlut е търговска марка на фирма БОРОЛА. За консултация с лекар можете да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София, 1202, ул. Цар Симеон 52, тел. 02/ 983 62 03, e-mail [email protected]. За по-богата информация посетете интерактивния сайт www.ocolut.com. Може да поръчате онлайн на www.momo.bg