20-сантиметров тумор в шията на мъж бе отстранен от екип на Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия към Военномедицинска академия начело с проф. Венцислав Цветков, съобщиха от болницата.

 62-годишният мъж развил образуванието в областта на дясната паротидна жлеза и шията. То ограничавало движението на главата, пациентът боледувал от 20 г. , От няколко месеца обаче бучката станала болезнена и затова се стигнало до операцията.

Туморът бил отстранен чрез прецизна и деликатна интервенция поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв при сложната анатомия в тази област с наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с образуванието.

Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск, свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието бе успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора анблок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.

УНГ-специалистите отбелязват, че този случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което довело до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция. Затова те препоръчват, ако човек открие каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията, незабавно да иде на консултация със специалист, допълват от ВМА.