Понякога цикълът ни се „държи” като полудял – няма го никакъв или идва няколко пъти месечно. Ако не става дума за бременност, не бързайте да се тревожите за хормоните си: има всекидневни дейности, които може би му влияят.

Сериозен стрес
Вероятно сте чували, че стресът може да спре менструацията. Добрата новина е, че тук не влизат всекидневните ни проблеми – грижи в работата, крайни срокове, задръствания. Става дума за по-травмиращи фактори – тежко заболяване, смърт на близък човек, развод, загуба на работа. Когато сме съсредоточени върху подобно негативно изживяване (без значение дали става дума за нападение от тигър, или невъзможност да платим поредната вноска по ипотеката си), тялото и мозъкът ни прекратяват синтеза на хормоните, необходими за овулация, за да не се допусне размножаване в неблагоприятни условия. Както виждате, всичко в природата е устроено доста разумно.

Интензивни тренировки
Изтощаващите занимания във фитнеса може да поставят менструацията ни в режим „пауза”. Излишъкът от физическа активност е сериозен стресов фактор, на който организмът реагира отново със спиране на производството на хормони. За да бъде овулацията редовна, в тялото на жената трябва да има и определено количество мастна тъкан – от която обикновено се опитваме да се освободим в спортната зала.

За останалите причини четете на Mila.bg