Имал 36 зъба като бившия №1, но не се е кандидатирал, новият шампион с 37 е индиец.

Виджай Кумар от Индия има с 5 зъба повече от средния земен жител. Но по-любопитното е, че неговите 37 зъба са повече отколкото на който и да е друг човек на планетата. Рекордът е вписан в Книгата на “Гинес”.

Нормално в устата на възрастния човек се разполагат 32 зъба и понякога дори за тях челюстите се оказват тесни и зъбите кривят редичката си, за да се съберат.

При 28-годишния Кумар проблемът е решен с разполагане на допълнителните зъби непосредствено до нормалните от вътрешната страна на челюстите.

Когато бил тийнейджър, за първи път му направило впечатление, че успява да сдъвче храната много по-бързо от другите хора. Допълнителните зъби му създавали и някои проблеми.

Често си хапел езика и не успявал добре да измива двуредната редица зъби. 

Зор видял и фотографът от екипа на книгата на рекордите, който през 2014 г. трябвало да документира доказателствата за рекорда. Забавно видео на сайта показва усилията на екипа да се освети устатата на Виджай и да се виждат едновременно всичките му зъби.

Младият индиец не обръща внимание на неудобствата от особената си челюст, откакто прочел, че рекорда държи човек, които има с 1 зъб по-малко от него. Това го амбицирало и кандидатствал за признаване на изключителното му качество.

Рекордът за човек с най-много зъби в устата е можело да бъде български до 2014 г. (От снимката на сайта на справочника се вижда, че рекордът за 36 зъба е счупен през 2014 г., когато индиецът става новият номер 1.) С 36 зъба, колкото на бившия рекордьор на “Гинес”, е и мъж от наш голям град. Но очевидно не е имал амбиции да става известен с челюстите си. Той си живее напълно нормално до дълбока старост с 4 зъба повече от средностатистическия човек.

Наличието на повече от обичайното число зъби се нарича хиперодонтия, или на български

свръхбройни

зъби, срещани

при 1-2 процента

от хората

Макар и рядко, има такива пациенти. За 35 години практика имам 5-6 пациенти с повече от обичайния брой зъби, но само при този човек съм виждала 36 зъба, обясни за “24 часа” денталният лекар и учител на бъдещи зъболекари д-р Христина Хаджиева.

Българинът с

най-много зъби

нямал повече

проблеми от

обичайното

въпреки необичайната си челюст.

Зъбите растат бавно и обикновено за този период хората се адаптират към тях независимо от бройката. Може да настояват за изваждането на “бонуса”, когато допълнителните зъби се виждат и създават естетически дискомфорт или ако водят до сериозни деформации на другите зъби.

Хиперодонтията

е атавистичен

белег - качество,

присъщо на

предците ни

При определени условия този цивилизационно отменен белег “избива” като изключение в съвременния човек, обясни д-р Хаджиева. Доказателства за такава хипотеза са мамуните например, които имат 36 зъба. А при някои бозайници са стотици.

Когато се съобщават рекорди за “стотици зъби” при човек, всъщност става дума за одонтом - доброкачествен тумор, който прилича на зъб.

Последният брутален пример за такава инвазия идва също от Индия. Неотдавна дентални хирурзи

7 часа вадили

323 такива

израстъка от

устата на момче

Случаят на 17-годишния Ашик Гавай се смята за рекорд в тази патология.

Дълго време младежът се оплаквал от болки и подуване в устата, а по-късно се появили и твърди “зрънца”, но местните лекари година и половина не могли да кажат на какво се дължат аномалиите и как може да се помогне на момчето. Родителите се притеснявали, че това е рядък рак, и завели Ашик в Мумбай в специализирана клиника. Лекарите там останали шокирани от гледката.

Образуванията били разположени нагъсто и без ред по цялага горна част на устната кухина. Някои имали големината на оризово зрънце, но идеята да бъдат просто изрязани с част от тъканите пропаднала заради невероятно големия брой и хаотичното им разполагане. Затова

извадили първо

големите

одонтоми и с

длето изронвали

дребните подобно

на избутване на

царевични зърна от кочан.

След операцията младежът има 28 зъба. На някого това може да изглежда недостатъчно, но за изстрадалия Ашик са осъществена мечта. След премахването на одонтоми обикновено се налага ортодонтско лечение за оформяне на зъбната редица.