На читателския въпрос отговаря доц. д-р Олга Григорова, УМБАЛ "Александровска"

Множествената склероза (МС) е най-честото заболяване на централната нервна система след травмите на главата, което може да доведе до инвалидизация. Приема се, че МС е автоимунно възпалително заболяване, което се отключва от все още неизвестни фактори на околната среда при генетично (наследствено) възприемчиви индивиди. Характеризира се с развитие на плаки на демиелинизация (разрушаване на миелина), пръснати в главния и гръбначния мозък. Миелинът обвива нервните влакна и осигурява бързо провеждане на нервните импулси. Клиничните симптоми на МС са разнообразни: изтръпване, намален усет, нарушено зрение, мускулна слабост, залитане, треперене, нарушение на походката, на тазоворезервоарните функции и др. Протичането е най-често с пристъпи и ремисии, с последващо прогресиране или още от началото при 10-15% има бавно прогресиращ ход.
Целта на лечението е да се забави прогресията на заболяването. При доказан пристъп се провежда “пулсова” терапия с високи дози кортикостероиди. Между пристъпите се назначава т.нар. имуномодулираща терапия, която модифицира хода на МС – намалява броя и тежестта на пристъпите, ограничава броя и активността на плаките и забавя прогресията. У нас отдавна се прилагат препарати от групата на интерферон-бета. В последните години се въвеждат нови препарати за перорално приложение и моноклонални антитела. Следователно най-важно за забавяне на хода на МС е ранната диагноза.
Още в средата на миналия век се препоръчва диета, при която се ограничават животинските мазнини, богати на наситени мастни киселини, и се препоръчват растителни мазнини, съдържащи омега-3 ненаситени мастни киселини. Изключват се от диетата храни, съдържащи палмово масло. Препоръчва се консумация на риба и рибено масло, нерафинирани растителни масла. Ограничават се млякото и млечните продукти, които трябва да са нискомаслени, червено месо, колбаси, пушени меса и др. Диетата трябва да е балансирана с достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Препоръчват се сурови ядки и семена, елда, киноа, кълнове от житни растения, ръжен или пълнозърнест хляб, кафяв ориз и др. Полезни са и хранителни добавки с витамини.
Изследванията на проводимостта на нервните влакна са показали, че повишението на телесната температура намалява нервната проводимост и влошава симптомите. Затова се препоръчва да се избягва горещ климат, сауна, къпане в гореща вана или душ, гореща храна. През лятото главата да се пази с шапка. Физическите упражнения, които са много важни, трябва да са съобразени със състоянието и не бива да предизвикват прегряване, дехидратация и умора. Най-подходящи са разходки, плуване, йога, аеробика, велоергометрия и комплексна индивидуализирана гимнастика. Болните трябва да се насочват периодично за неврорехабилитация в специализирани центрове и клиники.
Пациентите трябва да избягват контакт с болни от вирусни заболявания, грип, да се лекуват навреме от интеркурентни заболявания, да не се ваксинират с живи ваксини. Да избягват стресови ситуации и негативни емоции. Да не се опитват да премахнат напрежението с алкохол, цигари или наркотици. Да избягват среда с лъчения – GSM, компютри, линии с високо напрежение.
Депресията при болните е чест симптом при МС. Тя се дължи както на самото заболяване, така и на осъзнаване на прогнозата и тежестта на заболяването в следващите години. Научаването на диагнозата МС е тежък стрес. Необходими са психотерапия, обясняване на същността на заболяването, възможността пациентът да се лекува адекватно и да води активен начин на живот сравнително дълги години.