Нова година е време за равносметки, но и обещания за лични постижения. "Спирам цигарите, само да минат празниците" е сред най-честите обещания към себе си в края на декември. И то е похвално, стига човек да е мотивиран и да се подготви предварително. Ето 10 трика в помощ на желаещите да откажат пушенето, според публикация в електронното издание Medicinenet.com. 

1. Определете защо искате да спрете цигарите

Мотивирайте се заради самите себе си - за да сте здрави, да живеете по-дълго, да изглеждате по-добре. Направете го и заради семейството си - за да запазите здравето и на любимите хора, като не ги излагате на пасивно пушене. 

2. Не се предавайте - не става изведнъж

Отказването от пушенето изисква постоянство. Повечето хора, които спират цигарите внезапно, в крайна сметка запалват отново. Причината е, че изпитват тежките прояви на никотиновата зависимост. Важното е да не се предавате, опитвайте отново и отново при неуспех. 

3. Опитайте никотин-заместваща терапия

Ако усещате никотинова зависимост, опитайте заместващи средства вместо да посягате към цигарите пак. Става дума за дъвки, таблетки, лепенки, които обаче не бива да се комбинират с тютюнопушене. Ако е нужно, обърнете се към лекар и за медикаменти, които изискват рецепта. 

4. По-добре е с подкрепа, отколкото сам

Ако сте сами в начинанието, рискът от неуспех е значително по-висок, отколкото ако получавате активна подкрепа от любимите си хора, приятелите и колегите. Някои се включват и в групови поведенчески терапии. 

5. Избягвайте алкохола

Добре е в началото да избягвате алкохола, за да забравите модела "Пуша, като пия". Същото важи и за кафето. Други запалват задължително след ядене. Създайте си нови навици, които включват различни действия - например след хранене дъвчете дъвка или измийте зъбите си. 

6. Почистете добре къщата си

Генералното почистване на дома помага с това, че намалява и изчезва миризмата на цигари от вещите: от дрехи, покривки, завеси, килими и др. Скрийте или изхвърлете пепелниците. Сложете здравословни ароматизатори - например изпарител с етерични масла. 

7. Управлявайте стреса

Антистрес-терапиите са отличен помощник при отказване от пушенето и други зависимости. Много добър ефект имат масажите, йога, медитациите, спортът, танците и др. Може да си помогнете ефективно и с акупунктура. 

8. Движете се повече, срещайте позитивни хора

Когато усетите, че ви се пуши, излезте на разходка. Още по-добре е да идете на спорт, а при невъзможност - направете комплекс упражнения вкъщи. Физическата активност помага срещу признаците на никотинов глад и за подобряване на теглото. 

9. Яжте повече плодове и зеленчуци

Мнозина се оплакват, че при спиране на цигарите се увеличава апетитът и ако не се контролират, качват килограми. Вместо да посягате към джънкфуд, запасете се със зеленчуци и плодове. Може да ядете в неограничени количества - тези хани не се отразяват на теглото, подобряват перисталтиката, зареждат с енергия. 

10. Използвайте парите, спестени от цигари

Добре е първоначално да отделяте настрани сумата, която редовно сте давали за цигари. След няколко дни ще изпитате удоволствието от спестените пари - наградете се с желан подарък.