Сред първите сме в света, връщаме мъжете към нормален живот, казва член-кореспондент проф. д-р Чавдар Славов, дмн, един от най-известните български уролози. Автор е на над 300 научни труда, 16 монографии и учебници. Разработва и въвежда за първи път в България реконструктивните операции на мъжката уретра с лигавица от устната кухина. Създава за урологичната практика над 10 диагностични и 16 оперативни методики. Специализирал е във Франция, Белгия, Русия, САЩ, Великобритания, Германия. Член е на редица наши и чужди професионални асоциации. Бил е национален консултант по урология и зам.-министър.


- Проф. Славов, защо урологията е толкова преплетена с хирургията?
- Близо 30% от всички хирургични заболявания са урологични – съизмерими са с дяла на коремната хирургия. Високият процент е свързан с многото органи, които са обект на специалността. Влизат бъбреците, надбъбречните жлези, околобъбречното пространство, пикочните пътища, простатната жлеза и половите органи при мъжа.
- Колегите ви определят операция, която направихте преди дни на пациент в ИСУЛ, като уникална. Какво е особеното в нея?
- Използвахме един все още малко прилаган в света подход за възстановяване на проходимостта на пикочния канал при
мъж, който
за 8 г. е преживял
12 операции
за разширяването му. За да може да уринира нормално, извършихме реконструкция с негова собствена тъкан, но от друго място. Преди 20 г. в света започна използването на лигавица от устата, по-точно от вътрешната страна на бузата на самия пациент, за реконструкция (възстановяване) на пикочния канал и ние бяхме една от тези клиники пионери. Сега сме сред първите в света, които използват за същата цел лигавица от езика. Отделно въведохме рационализации и модификации на различните операции, наречени общо уретропластики.
- Българската школа ли имате предвид?
- Така съм научен, да говоря в множествено число, сред уролозите се знае кой какво е направил или прави в момента, не е проява на добър вкус човек да се изтъква сам. Хубавото е, че бяхме сред първите 10 страни в света, които въведоха реконструктивните операции на мъжката уретра (пикочния канал) с използване на лигавица от устната кухина. Към Клиниката по урология и андрология при университетската болница “Царица Йоанна – ИСУЛ” създадохме Център по реконструктивна хирургия на мъжката уретра. Такива центрове има по цял свят, целта е да се усъвършенстват в сложните реконструктивни операции, които са златен стандарт за лечение на тежката патология.
- Кога се налага реконструкция на пикочния канал?
- Много чести са вродените заболявания на пикочния канал, каквато е хипоспадията. При нея пикочният канал не завършва точно в края на пениса. Нерядка е и т.нар. увредена или усложнена хипоспадия, когато
на децата са правени
няколко пъти
неуспешни операции
да се създаде нов
пикочен канал.
В медицинската терминология най-тежките усложнения от този вид се наричат крипълд хипоспадия, или осакатена хипоспадия. В търсенето на вариант при тези дечица да се изгради пикочният канал, започнахме да използваме лигавица от устната кухина като материал. Първо я вземахме от бузата (букална лигавица), а сега и от езика (лингвална). До хирургично лечение се стига и при стеснения на уретрата в резултат на травми, на неизлекувани възпаления и др.
- С какво лигавицата от езика превъзхожда тази от бузата?
- Като структура тази тъкан най-добре се приема на новото място в организма и замества пълноценно увредения участък на пикочния канал. Въвеждайки този вид операции в България, сме
помогнали на
стотици хора, а
на държавата сме
спестили близо
10 милиона лева, които щяха да бъдат дадени за лечение в чужбина.
- Колко мъже с подобен проблем сте оперирали, как изчислявате сумата 10 млн.?
- Операциите са към 500, всяка е 10 хиляди евро по средни цени за Западна Европа и САЩ.
- Най-сложната от тях вероятно е на млад мъж, почти момче, чийто пикочен канал беше прекъснат от врязването на колан по време на катастрофа? Драматичен случай с щастлив край, който “24 часа” е разказвал.
- Това е една от много сложните операции, трябваше да изградим голям участък от на практика липсващата уретра.
- Как е младежът сега?
- Жив и здрав, пълноценен мъж. Участва в патриотична организация, която прави възстановки на исторически събития.
- Оттам ви предложиха за орден “Стара планина”, защо не се стигна до отличие?
- Случи се, докато бях заместник-министър в правителство, което по замисъл беше експертно, не бях обвързан политически, но в президентството решиха, че не е редно да ми дадат орден, докато съм в кабинета. Впоследствие размислиха, но тогава пък екипът на Министерството на здравеопазването по това време сметна, че не заслужавам. За щастие, най-истинската награда за лекаря не зависи от администрацията. Тя се мери с излекуваните пациенти и професионалното признание. Удовлетворен съм и от това,че правилата, които през 2007 г. създадохме за реконструктивните операции на пикочния канал, и са залегнали в докторската ми дисертация, са почти 1 към 1 същите, както в гайдлайна (препоръките) на Американската асоциация по урология, на която съм дългогодишен член. Да не се разбира погрешно, че колегите едва ли не са ги преписали. Отбелязвам го като аргумент, че независимо от индивидуалните техники стигаме до еднакви изводи. Методът е златен стандарт.
- Как протича операцията?
- Първо чрез уретрография – вид образна диагностика, се уточнява в детайли увреждането и дали случаят е подходящ за операция. Отваря се пикочният канал, за да се прецени какво количество заместващ материал ще е необходим. Измерва се дължината на т.нар. ламбо, което ще се взема от вътрешната страна на бузата или от лигавицата на езика. Анестезиологът обикновено извършва назална интубация, за да може да се работи свободно в устната кухина. Със специални разтвори се обработва тъканта, която ще послужи за възстановяването на пикочния канал, и донорското място се зашива. След това се извършва същинската реконструкция, заместването на увредения участък със здравата лигавица.
- В една операция ли се взема лигавицата и се “поправя” пикочният канал?
- При сегашния пациент - да. Когато част от пикочния канал липсва, операциите са две. В този вид реконструкция използвам свой авторски метод, който се прие от световната урологична общност.
- Може ли да се обясни така, че да се разбере от неспециалист?
- Пикочният канал като форма е една тръбичка, но като строеж и функция е изключително сложен. Когато част от уретрата е унищожена, трябва да се направи
нещо като
трансплантация
чрез заместваща
структура.
Най-достъпно казано, взета от устната кухина лигавица се поставя в “леговище” в перинеума (меките тъкани между ануса и скротума) и след 3 месеца, когато кръвоносната система на този автотрансплантат укрепне, от нея се оформя тръбичка, която се съединява с двата края на наличната уретра. Така се възстановява изцяло функцията и човек живее нормално.
- Изглежда идеално решение от позиция на пациента, защо не се правят масово такива реконструкции?
- Щекотливо е, сложно и като анатомия, и като структура, и като изпълнение. И най-вече е много отговорно. Трябват прецизност и голям опит. Това е смисълът на създаване на специализирани центрове, какъвто и ние вече имаме.
- Честа ли е патологията?
- Близо 20% от момченцата с аномалии на урогениталната система имат хипоспадия. А
10-15% от мъжете
с урологична
патология са
със стриктури
(стеснения)
на уретрата.
- Пластика ли е спасението за тях?
- По-лекото и за пациента, и за лекаря е ендоскопското (миниинвазивно) лечение чрез визуална уретротомия (прерязване на стеснението). Но често се получават рецидиви и след третия път следва да се направи пластика. Не е нужно човек да страда с години и да се подлага на десетки операции, след които да се налага да възстановяваме по 15 см пикочен канал – истински случай. За сравнение цялата дължина на уретрата нормално е 20-22 см. Имали сме и пациенти, живели по 10-15 г. с цистостома – катетър, който от пикочния мехур излиза през корема поради невъзможност урината да мине по естествения си път през пикочния канал. Новите методи в повечето случаи дават възможност да реконструираме уретрата и да се възстанови нормалното уриниране. При това се съхраняват потентността и оплодителните способности.
- Каква е успеваемостта на при този вид пластика?
- Оперираните вече са 500, но подробни данни имаме за 300 случая, върху които е базирана дисертацията ми от 2007 г.
При 87% операцията
е успешна.
Резултат като във водещите световни клиники.
- Кога се възстановява нормалното уриниране, което е крайната цел?
- След операцията пациентите остават в клиниката до 6-7 дни. Катетърът, който оформя пластиката, се маха след 2-3 седмици и мъжът уринира по напълно нормален начин.
- Какъв е “срокът на годност” на този много специфичен автотрансплантат?
- Имаме
оперирани пациенти,
които наблюдаваме
от 17-18 г.,
няма рецидив
на стеснение на същото място. Трансплантираната тъкан не се променя с изключение на някои хистологични характеристики, които нямат влияние върху функционирането. А по отношение на заместването направихме съвместно проучване с колеги от Пловдив, което показа, че лигавицата от устната кухина е най-подходяща като матерал за възстановяването на увредена уретра.