Първият тираж от 3000 книжки със съвети за бременни е изчерпан за 2 дни, готви се втори, който ще се разпространява от средата на идната седмица, научи 24zdrave.bg. Те се дават безплатно на касите на столичното метро в рамките на кампанията "Бебе на борда", която цели да повиши информираността за безопасното пътуване на бъдещите майки в градския транспорт. 

"Когато жената поиска, на касата в метрото й се дава безплатният пакет, в който има информационна книжка и значка "Baby on board". Заимствахме идеята за значките от Великобритания, след като видяхме и херцогинята на Кеймбридж Кейт с такава значка", разказа д-р Румен Велев, директор на Втора АГ болница "Шейново". Целта на значките е да се улесни комуникацията между бременните и околните, за да се избегнат конфузни ситуации - свързани основно с отстъпване на място за сядане. 

Проектът е дело на болницата в партньорство със Столична община, "Метрополитен" и български производител на бебешки дрешки. 

Проектът е благотворителен, финансиран само чрез дарения, включително и лични. Общинските дружества не участват с пари, уточни д-р Велев. В книжките от първия тираж няма реклами, няма да има и във втория. 

Книжката за бременните започва с указания за безопасно пътуване в метрото и градския транспорт. Задължително е бременните да пътуват седнали, препоръчва се и да носят вода и нещо леко за хапване в случай, че им прилошее. 

По-нататък има и график с всички изследвания и прегледи, които трябва да се направят през бременността. Дадени са конкретни препоръки как жената да се ориентира за наближаващото раждане. Доверете се на системата 4-1-1, съветват от "Шейново" - контракциите да траят по 4 минути, да се повтарят през 1 минута и да продължават 1 час. 

Поместен е и списък с необходимите вещи, които бременната трябва да вземе в болницата при постъпване. Сред най-полезните неща е и списъкът с нужните дрешки за новороденото според сезона.