Нов начин за заплащане на онколекарствата обмисля Националната здравноосигурителна каса - да се плащат на килограм средно тегло на пациента, обяви д-р Димитър Петров, подуправител НЗОК, по време на дискусия от Националната кампания на в. „24 часа” и списание .bg/Иноватор „Новата БГ икономика”, с подкрепата на Софарма и Българска банка за развитие.

Това ще засили контрола върху отпускането на лекарствата и върху разходите на болниците.

Касата и сега плаща онколекарствата на килограм лично тегло на всеки пациент. Често обаче се подава по-високо тегло и в това се състои една от нерегламентираните практики за увеличаване на потреблението, обясниха от касата. При средното тегло ще се заложат различни стойности за мъжете и жените, които ще се вземат от националната статистика. 

За решаване на проблемите с лекарствата НЗОК е предвидила и други промени. В новия рамков договор за 2017 г. ще бъде заложено и изискването болниците, прилагащи химиотерапия при онкозаболявания, да въведат автоматизирани смесители. Това ще увеличи контрола и ще направи по-точни и сигурни дозировките, обясни д-р Петров.

Той допълни, че ще бъде продължена политиката на предишния здравен министър д-р Петър Москов относно електронния търг на болниците. „Търсим вариант с подзаконови актове да прехвърлим плащането на търговци на едро да стане директно, да не преминава през болниците, което ще ускори процеса на плащане. Това е и една косвена мярка за намаляване на паралелния износ”. Болниците купуват същите тези лекарства, апаратура и оборудване на европейски цени, стопанските им разходи са близки до средноевропейските, но трудът им е оценен доста по-ниско.

Основните разходи при медикаментите идват от иновативните лекарства, посочи д-р Петров. Затова здравната каса ще работи за въвеждане на инструмента здравни технологии за оценка на новите медикаменти. „Според нашия анализ големите разходи в системата вървят точно от тях, защото едно лекарство, като влезе в системата, цената му пада. Появяват се нови лекарства. Покрай иновативните лекарства, които решават кардинално проблемите и имат висока ефективност, навлизат и доста псевдомолекули, които са с леко по-добър ефект и по-висока цена”, обясни д-р Петров. Според него тази дейност ще помогне да се обективизира този процес.