Когато цените на лекарствата без рецепта не бяха замразени, те се вдигнаха с 29%. Ако ги освободим, това ще доведе рязко увеличаване на цените, особено първите 1 -2 години. Това каза Николай Данчев, председател на националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, на дискусия за фармацията, част от националната кампания "Новата БГ икономика" на "24 часа" и списание ".BG/Иноватор".

Много се спекулира с отпадналите продукти, а те са само 14. В голямата си част те не се използват в Европа. Няма нито един продукт от отпадналите, чиято липса да застрашава здравето на българина", посочи той. Той добави, че някои лекарства дори не са отпаднали, а не се реинбурсират от НЗОК. Продават се свободно на цена от 5 лв.

Дончев даде пример с, при който за алфалифоева киселина на година България харчи 2,5 млн. лв., а в Германия същият продукт бил хранителна добавка, а не лекарство.

Генерични и оригинални лекарства в момента липстват, а от това страдат пациенти, заяви пък шефът на Националната пациентска организация Станимир Хасаджиев. Той покани подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров за един ден да работи на горещите линии в пациентската организация и обяви, че е обиден от думите на Петров.

"Не мога да разбера от какво сте се обидили", отвърна Петров. "Работата на пациентските организации е да поставят въпросите", добави той, но посочи, че не трябва да се насърчават продукти със съмнителна ефективност. "Когато искаме нещо за 3-ма пациенти, което е със съмнителен ефект и струва 2 млн. лв., ще лишим 100 души от нещо, което е по-ефективно", отсече подуправителят на НЗОК. СТАНИМИР ХАСЪДЖИЕВ

СТАНИМИР ХАСЪДЖИЕВ