Иновативната и генеричната индустрия сме заедно на пазара на лекарства, каза Зоя Паунова, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и изпълнителен директор на "Астра Зенека" за България.

Страстта по иновативните лекарства се разпали след разчитането на човешкия геном. През 2015 г. са одобрени 45 нови медикамента в САЩ, това не се е случвало от 1940 г., отбеляза Зоя Паунова. Тя уточни, че иновативният сектор заема второ място по мащаб на инвестициите в Европа след автомобилния.

"Зад иновацията стоят колосални инвестиции в създаването на всяка нова молекула. Една таблетка е на стойност от 1 до 4 милиарда долара, за да бъде създадена.
Тази революция в технологиите се репликира като революция във фармацията.
България е в първите 4-5 страни на ЕС като процент на общите инвестиции в иновация, а 70% от инвестициите в България са насочени към клинични проучвания", каза Зоя Паунова. 

Тя напомни, че зад нарастващите разходи стоят и непокрити нужди на пациентите. Разходите растат с увеличението на продължителността на живота. В САЩ например смъртността от онкозаболявания е намаляла с 24%, в Канада - с 22%, в Европа - с 21%. В САЩ всеки 10% от намаляването на смъртността води до 2 трилиона долара ползи за икономиката. 

Над 98% от разходите иновативната индустрия ще върне като отстъпки обратно в икономиката на страната, каза още Зоя Паунова.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България предлага изпитани в Европа практики за проследяване на ефекта от терапията с лекарства, съобщи директорът на асоциацията Деян Денев. Тематична наредба за въвеждането на такава оценка е приело правителството в края на миналата година, но е абстрактно как ще става в действителност, уточни той. 

Работещите механизми за такова проследяване включват създаване на експертни групи по заболявания с участието на научната общност, които проследяват исъбират данните за заболеваемостта и терапиите на пациентите. След това на базата на тези данни ще се създадат регистрите по заболявания, които представляват реалната информация за болните.  Зоя Паунова представи данни за индустрията на иновативните лекарства

Зоя Паунова представи данни за индустрията на иновативните лекарства