Телемедицинската система е достъпна и за джипита.

Дистанционното наблюдение в реално време на пациенти със сърдечносъдови заболявания е вече достъпно за общопрактикуващите лекари в България, стана ясно на представяне на системата. За пациента тя спестява личното отиване на преглед, понякога до отдалечен кабинет или болница. Тя “води” кардиолога при човека с проблем, независимо къде са намира, дори и в чужбина. А за лекаря е възможност непрекъснато да има информация за състоянието на пациентите си.

Мисията ни е медицината да следва пациента, а не пациентът да следва болничното заведение. Това каза Ивайло Дачов, управляващ партньор на Check Point Cardio - компанията, разработила иновативната апаратура, която дава възможност за 24-часовия мониторинг на хора с увеличен риск от сърдечни проблеми. Тя се предлага в партньорство с VIVACOM, който осигурява надеждна онлайн връзка със специализиран център. В него данните се следят непрекъснато от лекари кардиолози и медицински сестри с квалификация в тази област. Изготвя се и електронно досие с медицински данни, което се изпраща до джипито.

Устройството предоставя данни като от класическия холтер, но е по-лесно за използване и по-компактно. Прилича на 3 “лепенки”, които се фиксират дискретно на гърдите и не ограничават движението. Апаратчето прави електрокардиограма, която изпраща в медицинския център заедно с данни за пулса, кръвното налягане, дишането и местоположението на пациентите.

“Вече имаме опит с над 35 000 пациенти у нас. Партнираме си с 10-ината най-големи болници в България, а вече и с общопрактикуващи лекари. Работим и с партньори в чужбина, включително здравни фондове и една авиокомпания”, обясни Ивайло Дачов.

Стартирайки този проект с Check Point Cardio, вярваме, че допринасяме реално за навременната диагностика и лечение на едни от най-разпространените и застрашаващи живота състояния, каза Христина Трифонова, регионален мениджър във VIVACOM.