Да се избегне болестта помагат диетата и спортът

Д-р Емилия Бенова

При това заболяване костите стават крехки, което води до лесното им счупване. Всяка трета жена и всеки осми мъж рискуват да заболеят от остеопороза.

Интересно е, че в рисковата група попадат светлооки и блондини, пушачи, кафемани и поклоници на алкохола. Костната система често е отслабена и при хора с проблеми на стомаха и понижено сексуално влечение.

Защо се чупят костите? Костната система на човека е жив организъм, в който живеят и се борят два вида клетки: разрушителни и строителни.

При здрав човек разрушаването и изграждането на костите са в пълно равновесие. При остеопорозата рязко нараства активността на клетките рушители. Особено бързо процесът на рушене на костите расте при жените в менопауза.

Укрепването на костната система трябва да става още в детска възраст. Това включва редовно приемане на мляко и млечни продукти, храна богата на калций, повече движение.

Най-добрата профилактика е движението.

Обездвижването силно увеличава опасността от заболяване от остеопороза. Алкохолът, кафето и цигарите силно увеличават риска от заболяване. Добре е да се направи навреме изследване - денситометрия (рентген на скелета). Процедурата е безболезнена, безвредна и бърза.

Ако заболяването вече е факт, трябва да се предприеме спешно лечение. В случая приемането на калций няма да помогне. Курсът на лечение е продължителен, но успешен.