Купува със собствени пари апарати, “за да си развърже ръцете”

Пациентите с очни заболявания от Разград вече не пътуват до съседни градове, за да се лекуват или оперират. Дори обратното, болни от Търговище и Варна избират разградската болница “Св. Иван Рилски”, защото от 2015 г. очното отделение там разполага

с най-нова

високотехнологична

апаратура за

диагностика,

безкръвни и безшевни

операции

Заслугата е на цялото ръководство на болницата, но активно участие има д-р Ивелина Стефанова, завеждаща очното ѝотделение. Тя става част от екипа преди 2 години. Работи усърдно за обновяване на отделнието и бързо печели доверието на пациентите си, защото е излекувала и върнала зрението на мнозина от тях. В началото обаче се сблъсква с отделение, в което не е инвестирано близо век.

“За да тръгнат нещата и да заработим нормално, това трябваше да се промени. Болницата успя да закупи минимума от апарати - кератометър (изследва повърхността и формата на роговицата - б.а), биомикроскоп (използва се за преглед на предната част на окото, включваща клепачи, конюнктива, склера, роговица, ирис, зеница, леща - б.а) и рефрактометър (с него се определят оптични дефекти, диоптри и кривина на роговицата - б.а). Възможността да получим апарат за факохирургия от най-последно поколение пък ни даде възможност да стартираме оперативна дейност на високо ниво. Говорим за съвременните безкръвни и безшевни операции”, разказва д-р Стефанова.

Това обръща потока от пациенти, лекуващи се в съседни градове заради липса на друга възможност. Досега с новата апаратура са прегледани над 1000 души, а близо 700 са успешно оперирани.

Следващата цел, която си е поставила д-р Стефанова, е да осигури за отделението апаратура, с която се диагностицират заболявания на даден очен сегмент. Тя позволява навременно и най-правилно лечение на заболявания на ретината, макулата и зрителния нерв.

С това изследване е

откриваема дори

глаукомата, преди

да се стигне до

необратими промени “Много си мечтаем за такъв апарат, защото все още се налага да изпращаме пациентите в съседни градове”, надява се тя.

Тонометърът за измерване на очното налягане, с който д-р Стефанова работи, е закупила със собствени средства, защото болницата не може да задели пари нито за него, нито за прахиметър. Без тези апарати няма как да се прави добра и прецизна диагностика. “Каквото мога, купувам и аз, за да не съм с вързани ръце, болниците в по-малките населени места са оставени да се справят както могат”, обяснява д-р Стефанова. Въпреки това пред нея никога не е стояла дилемата дали да избере малкия пред големия град. Смята, че в по-малките болници възможностите за практика са повече, защото персоналът никога не стига.

В големите учиш теорията, а в малките имаш възможност да оперираш повече, обяснява офталмоложката.

“Хората заслужават еднаква медицинска помощ, независимо къде живеят. Ако има добри специалисти в малкия град, нахъсани да работят, нещата се случват. А и животът е по-спокоен, бих го препоръчала”, е философията на лекарката.

Освен в Разград д-р Стефанова лекува пациенти в Търговище и Тутракан, докъдето пътува с кола, а метеорологичните условия биха я спрели само ако затворят пътищата.

Работната ѝ седмица е поне 6 дни, за да може да прегледа всички.

“За мен

най-щастливите

моменти са, когато

някой прогледне, а е

бил в тъмнина

преди това

Имах случай, при който възрастен човек не искаше и да чуе за операция, не даваше да му се пипа окото, нямаше доверие в нас. Караше се на всички. Децата му го бяха довели. В крайна сметка успяхме да го оперираме и той се събуди като друг човек - спокоен и усмихнат. Радваше се, че вижда”.

Д-р Ивелина Стефанова е завършила Медицинския университет във Варна през 1996 г., когато лекарският труд се оценява “на стотинки”, няма работни места и стагнацията е голяма. Работи 6 години в Бърза помощ там. През 2002 г. получава възможност да специализира под ръководството на акад. Петя Василева в очното отделение на тогавашната Окръжна болница в София, сега “Св. Анна”.

Преди 3 месеца д-р Стефанова

получава награда

“Златен Хипократ”

за внедряване на иновативни медицински технологии и дейности в диагностично-лечебния процес, както и за висок професионализъм и принос за развитие на болница “Св. Иван Рилски”. С отличието болницата всяка година удостоява най-добрите си специалисти. Заслугите за това признание д-р Стефанова приписва на целия екип, с който работи, както и на семейството си, което я подкрепя.

А като свое най-голямо лично постижение определя трите си дъщери.

Първото посещение при офталмолог - до 6-годишна възраст

 

Късогледството е един от основните очни проблеми сред подрастващите, отчитат офталмолозите. Тенденцията е в световен мащаб и вината за нея се приписва на новите технологии и свързаната с тях все по-лоша хигиена на зрението.

Навременната намеса на специалист е много важна, за да може да се изгради нормално зрение и навреме да се улови т.нар. мързеливо око (амблиопията), ако дефектът се появи. Лечението при 3-4-годишно дете е много по-успешно, докато след 6-ата година последиците стават труднообратими.

Родителите трябва да проверяват децата си за астигматизъм (дефект на окото, при който се получава неясен образ поради липса на правилно фокусиране. Дължи се на неправилна форма на роговицата или лещата - б.а) и за изкривяване на очите - проблеми, които също се проявяват в ранна възраст, обяснява д-р Ивелина Стефанова. Повечето деца не могат да се оплачат и да кажат какво им има и е отговорност на родителите да ги водят на профилактични прегледи.

“Често се срещам с деца в училищна възраст, които така и не са минали преглед преди това. Затова при тях късно откриваме евентуални промени като мързеливото око. Преди дни дойде дете във втори клас, което вече е с 5 диоптъра и е късно за лечение. Колкото по-рано се поставят очила, дори да не постигнем 100% зрение, то няма да ограничава детето по-нататък в развитието му. След това лазерни корекции ще допринесат за още по-голямо подобрение, но те се правят след 18-19-годишна възраст. Затова моят апел към родителите е децата им да са минали поне един очен преглед в предучилищна възраст”, съветва д-р Стефанова.

Профилактиката при възрастните също е задължителна. Двете най-често срещани заболявания при тях са катаракта (перде) и глаукома. Пердето е оперативно лечимо, но глаукомата е обратима само ако се улови навреме.

“Всеки ден се сблъскваме с ослепели от глаукома хора, както и с пациенти с дегенерация на макулата, която вече е в необратим стадий”, разказва д-р Стефанова.

Най-лесната и бърза профилактика, която може да правим сами вкъщи, е с длан да закрием едното си око, за да проверим зрението на другото. После повтаряме с второто око. “Диагнозата понякога се забавя, защото при гледане с двете очи не се усеща кога е намаляло зрението. Възможно е да излекуваме дори отлепяне на ретината, ако навреме видим разкъсването ѝ.”

В разградската болница са направени над 700 безкръвни очни операции. На снимката - д-р Стефанова (отпред) и екипът и?.
В разградската болница са направени над 700 безкръвни очни операции. На снимката - д-р Стефанова (отпред) и екипът и?.