15-годишните българчета изпреварват ученици от САЩ, Канада и 41 държави в Европа.

Българските 15-годишни момчета излязоха на първо място по ранен сексуален контакт сред ученици от 43 държави. А момичетата са на челно място по пушене.

Много характерно за България е, че фактор за увеличаване на вероятността за рисково сексуално поведение е социално-икономическото положение на семейството.

Ученици от

богати семейства

показват

по-висок риск за

ранни сексуални

контакти

в сравнение с деца от по-бедни семейства. Това каза в отговор на въпрос на “24 часа” доц. Михаил Околийски, ръководител на офиса на СЗО за България.

Международното изследване за поведението на децата в училищна възраст се провежда от 33 г. в сътрудничество със Световната здравна организация. България се включва редовно от 2005 г. В представения нов доклад за нашата страна

40% от

момчетата в

9-и клас казват,

че вече са

правили секс.

Същото признание правят само 21% от българските момичета. Една трета от учениците твърдят, че са имали сексуален контакт за първи път на 13 години и по-рано.

Момичетата от България са първи по тютюнопушене. Около 30% от 15-годишните девойки пушат поне веднъж седмично, при момчетата процентът е 21. Но

половината от

българските деца

палят първата си

цигара на 11 г.

- в пети клас. Българските юноши са на първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. Попадат в една група с Малта, Италия, Хърватия, Унгария и драстично изпреварват последните скандинавски страни.

Българските ученици се нареждат и сред най-нездравословно хранещите се. Само Армения ни отнема

1-ото място

по сладкиши

и безалкохолни

със захар , каза доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека на БАН. От анкетата сред децата се вижда, че най-често хапвани са сладките неща (43,8%). Следват ги зеленчуците (41,1%), плодовете (36,7%) и безалкохолните напитки със съдържание на захар (34,5%). Това несъмнено има връзка с обезпокоителния факт, че близо

една четвърт

от момчетата

и 13% от

момичетата

са с тегло

над нормата

В същото време физическата активност намалява с възрастта.

Учениците в България са сред първите 10 страни по училищен тормоз. По-често жертви са момчетата (12-20% в различните възрасти) в сравнение с момичетата (10-17%).

Като оплаквания, свързани със здравето, най-често децата посочват изнервеност - 36,8 процента, и раздразнителност или лошо настроение - почти 31 процента, обасни доц. Василева.

В изследването са участвали близо 4800 български деца на 11, 13 и 15 г.