Кой, ако не лекарите, знаят какво най-сигурно защитава от грип? Разочароващата истина е, че и те боледуват, но повечето казват, че изкарват леко заразата благодарение на личните си стратегии. Ето как се справят известни лекари, които поради естеството на работата си всеки ден се срещат с пациенти с грип.

Ако се използват правилно и навреме,
маските са добра
защита при
подем на грипа,
когато вече е минало времето за ваксини и друга профилактика. Трябва обаче да се сменят често - след навлажняване или поне през няколко часа, казва д-р Марио Томов, общопрактикуващ лекар в София, когото майки препоръчват във форумите за детско здраве. И в момента пред кабинета му от чакащите за преглед най-много са малките деца и учениците. Д-р Томов съветва и хората със симптоми на грип още при първите признаци на заболяване да слагат маски - като проява на отговорност към здравите. Другото, което препоръчва при вече надигнала се грипна вълна, е да се пият повече течности. А храненето да е балансирано и разнообразно, осигуряващо повече витамини и съобразено с възрастта.

“Ваксината е
основното средство
за някаква защита срещу грипа и аз редовно се ваксинирам през есента. Второто е да се избягват контактите с болни хора, но това е повече препоръка към пациентите, при нашата специалност е невъзможно - един човек с грип да кихне, и облакът се разпространява на около 2 метра. Заразяването става много бързо и едва ли има някой в нашата специалност, който да може да го избегне.” Това обяснява между два прегледа доц. Любомир Киров, дм. Той е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и един от първите джипита, както пациентите разговорно наричат личните си лекари. При епидемия включва повече плодове и зеленчуци в храненето си. “Нищо повече, нали не мислите, че ако имаше някакво по-специално средство, щеше да остане в тайна.”

Проф. Коста Костов е началник на белодробната клиника във ВМА и се е нагледал на смъртоносните белодробни усложнения от грип. 

“Не само, но и затова съм убеден привърженик на първичната профилактика,
ваксинирам се
заедно с цялото
семейство,
не ям месо,
не пуша, не пия
алкохол освен
червено вино в
здравословното
количество,
спортувам
и никога не съм имал излишни килограми”, обяснява проф. Костов.
Белодробният специалист подчертава, че пушенето е сигурен начин да се увеличи рискът за усложнение при грип, който е типична респираторна инфекция. Макар че самият той няма как да избегне контактите с болни, съветва при увеличаване на заболеваемостта да се ограничат контактите с много хора.

Логично ваксината е първото, което споменава като лично практикувана защита и опитният вирусолог проф. Радка Аргирова.
Всяка година и достатъчно рано, за да се създаде имунитет, преди да тръгне циркулацията на вирусите, тя си поставя препоръчваната за сезона инжекция.
Слага винаги ръкавици по време на работата си в лабораторията, при епидемия носи маска,
мие си често ръцете,
редовно проветрява.
Целогодишно спазва
свой режим на
хранене и всеки ден
прави гимнастика
Тези прости според нея правила на здравословния живот я поддържат в добра форма.

Нищо особено не правя, просто се ваксинирам срещу грип, спазвам необходимата хигиена и не си спомням да съм боледувал тежко, твърди доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозната болница. Той е категоричен, че при грип най-доброто поведение е да си останеш да се лекуваш вкъщи.

В рисковата среда на “обстрел” с вируси е всекидневно и д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, пред чийто кабинет от седмици има кашлящи и подсмърчащи деца и възрастни.
Какво препоръчва тя? Веднага след вероятен контакт с грипни вируси -
промивка на
лигавицата на носа
с хладка вода с
0,9% морска сол.
Намазване на носните
ходове сутрин с гхи
- пречистено масло,
джинджифил с лимон, топла вода на глътки през деня, богати на витамин С плодове и зеленчуци, прополис. Освен тези средства д-р Пачова използва срещу грип и други “банални неща като ехинацея”. Намазването с гхи на носните ходове, прилагано от векове от аюрведа, тя препоръчва особено за малки деца.

Направо в леговището на вирусите бърка и денталният лекар д-р Христина Хаджиева. Като дългогодишен преподавател във факултета на Медицинския университет в София, който обучава бъдещите зъболекари, тя е свикнала по всяко време на годината да работи с предпазна маска, подобна на прозрачен шлем.
“Когато се увеличи циркулацията на вируси, не свалям маската, докато не изпратя пациента до вратата, често проветрявам.
През зимните
месеци си правя
профилактика
с ехинация и никога
в този сезон
не пропускам
фитнеса,
но аз по принцип съм стриктна в тренировките през цялата година. Да не чуе дяволът, не съм допускала грип да ме събори на легло или да се появи усложнение. Не си спомням и при някакъв респираторен вирус кашлицата ми да слезе по-надолу от гърлото. При дискомфорт гледам да си остана вкъщи и пия много топли напитки - през час-два целия ден. Особено добре действат обикновени билки като мащерка, риган, кантарион, бял равнец”, споделя своята лична стратегия д-р Хаджиева.