На читателския въпрос отговаря д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София"

Гръдната болка е симптом, който не трябва да бъде пренебрегван от пациентите, защото зад гръдната болка може да се крият сериозни заболявания, отнасящи се особено до сърцето и белия дроб. Болката може да бъде остра, внезапно появила се на фона на добро здраве, постоянна или болка, свързана с движение. Изключително важно е да се потърси навреме лекарска помощ.

Гръдната болка има широк диференциално-диагностичен диапазон. Преди всичко трябва да се изключи заболяване на сърцето, чрез преглед, електрокардиограма и по преценка на кардиолога - ехокардиография. С остра, силна болка протича инфарктът на миокарда. Тази болка не се успокоява при никакви обстоятелства, нетърпима е и при покой, не се повлиява от нитропрепарати под езика. Болката при пристъп от стенокардия обикновено се успокоява при покой и нитромедикаменти под езика. За съжаление, съществува и инфаркт на миокарда без болка, или слаба болка което е опасно за пациента поради късно търсене на лекарска помощ. При възпаление на сърдечния мускул (миокардит) или сърдечната обвивка (перикардит) болката обикновено е продължителна, постоянна, тъпа, но на преден план е лесната умора дори и при покой.

Причина за болка в гръдния кош могат да бъдат и заболявания на белия дроб. Остра, силна болка, придружена с невъзможност за поемане на въздух обикновено се предизвиква от пневмоторакс, т.е. навлизане на въздух в плевралната кухина от спонтанно пукване на емфиземни були (по-често се среща при пушачите поради оксидантния стрес в организма, предизвикан от тютюневия дим, което благоприятства развитието на емфиземни були). Силната болка, свързана с дишането, съчетана с фебрилитет, кашлица, обикновено е израз на възпаление на белия дроб (пневмония) с ангажиране и на обвивката на белия дроб (плеврит) или само възпаление на плеврата. Изключително важно е да се потърси в тези случаи помощта на белодробен специалист, за да се изключи и белодробен тромбоемболизъм, при който в резултат на запушване на клон на белодробната артерия от тромб, чийто източник най-често е дълбока флеботромбоза на долните крайници или преживени оперативни интервенции, наднормено тегло и др. За уточняване причината за гръдната болка от страна на белите дробове е необходимо освен преглед и рентгенография на бял дроб.

При болка зад гръдната кост, която се засилва в легнало положение и се успокоява в право положение и в движение, трябва да се мисли за диафрагмална херния, която може да се установи чрез контрастно рентгеново изследване на стомашно-чревния тракт.
При процеси в черния дроб, панкреаса също може да се появи гръдна болка по съседство поради дразнене на диафрагмата. При първични и метастатични процеси в белия дроб и плеврата също може да има болка, която е постоянна и мъчителна.
Когато се изключат причини за гръдната болка от страна на органите в гръдния кош, може да се мисли за междуребрена невралгия, която е свързана със засилване при движение и пипане на болното място и успокояване при определена поза. Подобна болка е и при остеохондроза (шипове) в областта на прешлените на гръбначния стълб, които при определени позиции прищипват излизащите от тях нерви и предизвикват болка.

Видно е, че причините за гръдната болка са много и различни. Важно е навреме да се потърси лекарска помощ, за да се установи точната причина и да се проведе съответното лечение.