Важно ми е в личен план да сваля 10-ина килограма. На няколко пъти ограничавам храната през последната година, но без видим ефект за фигурата и това ме демотивира. Индексът на телесната ми маса е 2 пъти над препоръчителния за моята възраст и ръст - на 30 години съм, 160 см висока, коя диета е препоръчителна за мен? Т. Т.

Предоставяме мнението на популярни специалисти. 

Д-р Людмила Емилова:

Много са начините да свалим 10 кг излишно тегло.

Такива са всички форми на лечебно гладуване:
- Американска школа - само на дестилирана вода - всички лекари, последователи на Хърбърт Шелтън
- Американска школа - само на фреш от зеленчуци - д-р Норман Уокър
- Немска школа - на фреш от плодове - д-р Ото Бухингер
- Скандинавска школа - само на зеленчуков бульон (водата, в която са се варили картофи, моркови, целина) - Алма Нилсен
- Руска школа - на шипкова отвара - проф. Юрий Николаев
- Българска школа - цели плодове и билков чай - Лидия Ковачева.

И всякакъв вид диети за отслабване - прием само на животински или други храни, но обикновено със силно ограничение до липса на въглехидрати.

Какви са разликите?

При лечебното гладуване свалените килограми са за сметка на изчистените от организма токсични вещества, отделяни постоянно от всяка клетка като резултат от нормалната й работа, и тези, които попадат в организма ни от водата, храната, въздуха. Завършваме програмата на лечебно гладуване винаги по-стройни, по-млади, по-красиви и по-здрави. След отстраняване на 10 или повече килограма ненужни и даже вредни вещества всичките ни клетки работят перфектно.
При диетите за отслабване, от които най-опасни са тези само на животински храни - на Аткинс или Дюкан, въпреки свалените килограми изглеждаме по-стари и по-грозни, защото сме и по-болни. Това е резултат от натрупаните токсични вещества, силно затрудняващи работата на целия организъм и най-вече на черния дроб. Пречи се на лесното движение на кръвта в артериите от още по-голямото им омазняване. Кожата също е потърпевша. Тя е сива, повяхнала, още по-сбръчкана, с повече петна и пъпки, причинени от отлагането в подкожния слой на токсини. Ако тези диети се прилагат за продължителен период и често се повтарят, водят до:
- тежък хроничен запек (причина за над 80% от всички болести)
- подагра (много пикочна киселина се отделя при метаболизма на белтъчините в животинските храни)
- тежка остеопороза (пикочната и млечната киселина създават кисела реакция в кръвта и от костите се отделят много калциеви йони, за да нормализират алкално-киселинното равновесие в нея според доклад на Световната здравна организация)
- риск от инфаркт, инсулт, ампутация на крайниците поради запушване с мазнини на артериите на съответните органи.


Затова моят съвет е: щом узреят чудесните български плодове, избирате удобно за вас време и след като направите нужните лабораторни и инструментални изследвания под стриктен лекарски контрол!, осъществявате 20 дни плодолечение и 10 дни постепенно захранване. Лекарят трябва да има нужните знания и опит в природонаучната медицина и да ви посъветва как да се храните, колко да се натоварвате физически и какви антистрес програми да правите след приключване на захранването. Този лекар ще даде и насоки как да задържите постигнатото тегло и да поддържате чистотата на тялото, мислите и духа си. Сигурна съм, че ако силно желаете, ще го постигнете!

 Д-р Георги Гайдурков:

За природата поддържането на оптимално телесно тегло е най-лесното нещо! В естествена среда никога няма да видите затлъстяло същество. Случва се в зоопарка и най-вече с нас, хората. Същевременно референтният Body Mass Index (BMI) е задължителен, защото е от важните общи показатели за здраве.

Как да свалим излишните 10 кг?

Преди всичко, като постигаме в нас баланс, с други думи - здраве. Здравословното тегло може да бъде само част от здравето. Редукция на килограми и изграждане на последващ стил на хранене провеждайте само с вашия лекар!

Ето една примерна структура:

1. Редуцираща програма от 14 дни.
Целта е не само да постигнете сваляне на килограми, а организмът да изхвърли непотребни вещества и в същото време да попълни неизбежните съпътстващи това състояние дефицити.
Консумират се: сурови плодове (желателно без банан), сурови зеленчуци (задължително без сол и мазнини), сурови ядки (без фъстъци). Количество плод и зеленчук - до 1,5 (2) кг дневно; ядки - до 150 (200) г дневно. Часове - свободни. Плодовете не се смесват с друго, ядат се само на гладно (2 часа интервал от другите храни).
Течности - свободно, изворна вода и билков чай (с лимон) между приемите на храна. Без мед! Медът е с висок гликемичен индекс (ГИ) и се превръща в лош холестерол и мазнини. При нужда от сладко - до шепа фурми, смокини.
Изхождане - 2 пъти дневно. Ако няма - повече киви, круши.
Спортувайте. Ще свалите 4-6 (7) кг в зависимост от енергоразхода и изхождането.
ВНИМАНИЕ! Здравословната редукция е постепенна и никога не е гонене на килограми, а постигане на здраве.

2. Захранване за 7-10 дни.
Освен суровите продукти включвате постепенно задушени зеленчуци (без картоф), зърнени и бобови варива: киноа, царевица (замразена, не консерва - консервите имат сол), елда, леща, нахут, грах. Все още без сол и добавена мазнина. Запомнете: наднорменото тегло е свързано най-вече с добавянето на сол и екстрахирани в бутилка мазнини. Необходимите соли и мазнини се съдържат в самите продукти. Ползвайте за овкусяване пъстър букет подправки, включително лимон, чесън, люто чушле, смлени на паста сурови ядки.

3. Съставяне на балансиран стил на хранене.
Това е дългосрочната стратегия. Без нея следва познатият йо-йо. В тази част се надграждат животинските продукти: млечни, яйца, меса. Стилът е индивидуален, но има основни правила:
- Старайте се голяма част - около 75%, да бъдат суровите растителни храни
- Комбинирайте животинските храни преимуществено само със сурови зеленчуци
- Намалете солта до минимум! Внимавайте за съдържанието на скрита (търговски добавена) в продуктите сол. Заменете я с подправки (без сол в тях). При нужда - само щипка диетична сол с редуциран натрий (калиева сол - 66% калий)
- Редуцирайте до минимум добавката на екстрахирани мазнини: олио, зехтин и др. Извлечени извън тъканта на продукта (семена, маслини), те са трудно разградими и се трупат в тялото. Ползвайте самите продукти: смлени на паста ядки - за приготвяне на дресинги, вкл. със суров жълтък; авокадо, обезсолени маслини (пасирани на безсолно песто). Допустимо е краве масло - до 30 г дневно. Всички тези омазнители са неутрални. Могат да се добавят във всички храни, но след термичната обработка.
- Избягвайте технологично преработените храни: на първо място хляба (заменете го със зърнени варива), тестени продукти, паразитни храни като чипс
- Не се страхувайте от сладкиши с нисък ГИ: сушени плодове, домашни бонбони (приготвени от смлени ядки, фурми, какао и др.). Стандартният шоколад също е неутрален, видът е по избор - до 100 г дневно. Сладките храни се консумират винаги самостоятелно, не смесени с другите.

След около месец хранене можете да повторите стъпките в съкратен вариант - например редуцираща програма за 7 дни, захранване за 2 дни. До 3 дни от първата стъпка не се нуждаят от захранване.

Д-р Райна Стоянова:

Когато тялото отказва да сваля килограми въпреки взетите мерки, причините може да са от чисто психологически до физиологични. Такъв симптом е характерен при понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), при което метаболизмът се забавя, настъпва състояние на умора, потиснатост, високо кръвно налягане, болки в мускулите и ставите и т.н., така че ако премереното хранене не дава резултат, отидете на преглед при ендокринолог.

Не се отказвайте да търсите реалната причина за наднорменото си тегло, не губете воля и се консултирайте с лекар дали не става дума за заболяване, което не подозирате.

Безопасното и резултатно сваляне на излишно тегло е бавен процес. Честото (5-кратно) хранене и повече движение са най-разумните средства. Хранете се така, че нивото на кръвната ви захар да остане стабилно - никога не бива да изпитвате неудържим глад. Закусвайте задължително - изследванията показват, че хората, които закусват, са по-слаби от тези, които не го правят.

Ранната вечеря е важен здравословен навик, за да може да не се нарушават биологичните ритми на организма и да имате пълноценен сън. Махнете въглехидратите от вечерята си, откажете се от бялото брашно, тлъстите меса, колбасите, мазните и солени сирена; пълните със захар, консерванти и оцветители опаковани сладкиши и безалкохолни напитки.

Заменете ги с пълнозърнести брашна, кафяв ориз -така богати на фибри; постни меса - пилешко, риба, пуешко; обезмаслени млечни продукти - кисело мляко, извара, обезсолени сирена; заместете бялата захар с мед, кленов сироп, нектар от агаве или стевия според вкуса ви; хапвайте пресни сезонни плодове и зеленчуци и пийте много вода - минерална, трапезна, с лимонов резен за вкус, както ви харесва.

Откажете се от представата, че можете да седите пред телевизора и да отслабнете красиво. Трябва да сте активна и да се изпотите поне за 30 минути дневно - движението изгаря мазнини и калории, подобрява кръвообращението, рагулира дефекацията, оформя мускулите и чрез потта изхвърля токсини от тялото.

И най-важното, не приемайте тези съвети като бреме - хранете се с удоволствие, наслаждавайте се на истинския вкус на храната, движете се, а резултатите ще дойдат от само себе си, когато спрете да мислите за тях.