Намерено е приемно семейство за 9-годишния Мустафа, който бе изоставен от близките си в детското онкоотделение на болницата „Св. Георги”. Има готовност също така момчето да бъде настанено в жилище от семеен тип, успоредно се работи и с майката. При всички случаи обаче в бъдеще болното дете няма да прекарва в болница периодите, в които е в ремисия.
Това съобщи днес в Пловдив шефката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, цитирана от "Марица". Тя събра на среща в Областната управа специалисти от Пловдив и Пазарджик, които работят с деца в сферата на образованието и социалните дейности, за да очертае приоритетите за следващата година.

Кънева разказа още, че екипът й е взел много присърце случая с малкия Мустафа и издирил тийнейджъри доброволци, които да го посещават в болничната стая. Целта е детето да общува, да напредва с българския език и да не се изолира. По отношение на семейството му са използвани всички инструменти, чрез които може да се осигури финансова помощ. На 21-годишната майка, която не бе стъпвала в клиниката близо два месеца и заяви, че не иска детето обратно у дома, е препоръчано да не прекъсва връзката между него и братята и сестрите му. Ситуацията е много комплексирана и се работи с всички, които засяга, увери Офелия Кънева.

Историята на Мустафа разтърси България в края на септември, когато лекари от Клиниката по детска онкохематология в болница „Св. Георги” потърсиха обществена подкрепа за момчето с диагноза остра лимфобластна левкемия, тъй като роднините му спрели да се интересуват от състоянието му и да го посещават.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Мери
12/17/2016 12:01:02

Отнемете и родителските права на тази "майка" щом не се интересува от детето си. На такива трябва да им се направи кастрация за да не създават оново нещастни деца, за които всички ние (в лицето на държавата) ще се грижим.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *