Mного хора получават топчета по ръцете. Те могат да бъдат с различен размер, местоположение и консистенция. Някои се появяват и изчезват. Други, след като се появят, остават за дълго време. В повечето случаи представляват само неприятен козметичен дефект. По-рядко диагнозата може да се окаже сериозна, когато например се развиват бързо или излизат и на други места по тялото. Ето някои от най-честите причини за появата им.

Ганглион кисти

Появяват се по вътрешната или външната повърхност на ръката, най-често около китката. Приличат на пълна с течност торбичка. Меки са. Понякога променят местоположението си. Винаги са разположени обаче над сухожилия. Практически са напълно безобидни. Произхождат от свръхпродукция на вътреставна течност. Разполагатсе в близост до стави, подложени на постоянен стрес и натоварване. Такива ганглион кисти се образуват при хора, които работят физически труд или пишат много на компютър. Лечение се налага, когато кистата стане твърде голяма и започне да притиска околните тъкани. Прави се операция в амбулаторни условия. Възможно е и кистата да се разнесе от само себе си.

Възпаления около чуждо тяло

При работа без предпазни средства като например ръкавици често малки чужди тела могат да се забият в кожата на ръцете. Около тях се образува подутина вследствие на възпалителната реакция. Подобни тела могат да бъдат стърготини, тръни, включително и насекоми. Организмът ограничава чуждото тяло. Не му позволява да се разпространи навътре. Но често не успява да го унижожи напълно. Така подутината се запазва по-дълго време, като накрая се организира и втвърдява. Безболезнена е, но може да създава козметични проблеми. Отново дълготрайното решение е хирургично отстраняване.

Неправилно зарастване на кости

Китката е изградена от множество кости. Всяко счупване или нарушение на съчленяването им, може да доведе до трайни изменения. Те биха изглеждали като подувания с твърда консистенция, плътни и понякога болезнени. Проблематично е, ако подобни неправилно зараснали костни счупвания или луксации засегнат централния канал, т.нар. карпален тунел. Той е нормално анатомично образувание в средата на вътрешната повърхност на китката. През него преминават сухожилия, нерви и мускули, които движат пръстите. Когато поради травми или израстъци той се стесни, започват сериозни болки и затруднения в движението както на пръстите, така и на китката. Лечението се извършва от ортопеди, специалисти по хирургия на ръка.

Шипове

Понякога на външната повърхност на китката и ръката може да израстнат шипове. Те са твърди костни образувания. В някои случаи могат да бъдат сбъркани с ганглион кисти. Доброкачествени са. Не са болезнени. Развиват се сравнително по-бавно от кистите. Могат да бъдат предшествани от травми, но може да възникват и спонтанно. Лечението е хирургично.

Доброкачествени тумори

Най-чест сред тях е т.нар. енхондрома. При този вид тумори се разраства хрущялна тъкан в самата кост. Може да разяжда костите и да предизвиква патологични фрактури - счупвания на костите на ръката при незначителни травми. Растежът му е бавен. Меки бучки по ръцете, шията и други части на тялото могат да се получат при лимфоми.