Консумацията на червено вино и грозде може да допринесе за ограничаването на заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест и инфекции, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета в Джорджия са установили, че ресвератролът - естествена съставка във виното, гроздето и дребните безкостилкови плодове, е в състояние да облекчи възпалението на дихателните пътища или среден отит, потискайски респираторни патогени.

Изследователите смятат, че въз основа на тези си свойства ресвератролът може да бъде използван за разработването на нови и по-ефикасни противовъзпалителни лекарства, предаде Дарик, цитирайки БТА.

Ресвератролът принадлежи към група съединения, известни като полифеноли, които действат като антиоксиданти.