Антисептичните свойства на етеричните масла се дължат на фитонцидите, които се съдържат в тях. Те активизират полезните вещества в организма. Фитонцидите не просто унищожават микробите, но свързвайки се с белтъците в кръвта я защитават от патогените. Те подпомагат унищожаването на огромно количество болестотворни микроорганизми, в това число и причинителите на холера, чума и туберкулоза. Фитонцидите се синтезират от много растения и влизат в състава на етеричните масла. При продължителна употреба на антибиотици се предизвиква резистентност, т.е. лекарствата вече не действат на вирусите. Тъй като ефективността на етеричните масла не намалява с времето и не предизвикват привикване, те запазват своята ефективност и съхраняват антимикробните си свойства.

Ефективността на използването на ароматни масла при лечението на различни вирусни и простудни заболявания е потвърдена от многогодишните изследвания на учените. Действието им се изразява в подтискане развитието на простите организми, които имат вирусна активност.

Освен антивирусно действие етеричните масла има способността да проникват през кожата в кръвоносната система. При това фитонцидите се свързват с лекарствата и помагат тяхното по-бързо транспортиране до мястото на инфекцията като усилват терапевтичния ефект.