За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително, ако предварително отрязаните листа се държат до 10 дни в прохладно тъмно място. За приготвянето на сока се избират долните листа на възрастното растение.

Старателно измийте листата с хладка вода, подсушете, нарежете на парченца и пуснете през месомелачка. Получената маса се прецежда и кипва на слаб огън 2-3 минути.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

При ангина

Сокът от алое се разрежда с равна част преварена вода. С разтвора се прави гаргара 5-6 пъти дневно

При липса на апетит

Половин час преди ядене се взема чаена лъжичка свеж сок от алое. Народните лечители съветват при загуба на апетет и анорексия да се стрие на кашица парченце алое и да се глътне.

При атеросклероза

За профилактика и лечение се взема по чаена лъжичка 3 пъти дневно, половин час преди храна. Курсът на лечение е не повече от един месец при липса на противопоказания.

Хроничен гастрит

Състоянието се облекчава, ако 3 пъти дневно се вземат 5-8 мл. пресен сок половин час преди храна. може да се сдъвче парче алое.

При гингивит

Устата се плакне с разреден с топла вода сок от алое няколко пъти дневно. След процедурата 30 мин. не се пият течности и не се взема храна.

Срещу слънчево изгаряне

Приготвя се емулсия от алое. Охладено листо от алое се минава през месомелачка, прецежда се и се добавя равна част евкалиптово масло. 2-3 пъти дневно се маже поразеното място.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Алое не трябва да се използва при тумори, хипертонична болест, тежки патологии на сърцето и съдовете, бъбречни и чернодробни заболявания, бременост. След 40 г. е необходима консултация с лекар.