Познато ли ви е неприятното усещане за парене зад гръдната кост и появата на стомашни киселини? Според лекарите всеки трети възрастен у нас се оплаква от тези симптоми, но ги подценява и е склонен да се самолекува без консултация със специалист гастроентеролог. При първи признаци някои пият топла минерална вода (около 38-40 градуса), други - билкова отвара с мента, копър и градински чай, но най-популярният метод за избавяне от киселини е готварската сода, разтворена във вода.

Наистина содата действа бързо и ефикасно. Но лекарите предупреждават, че системното и използване влияе значително върху киселинно-алкалния баланс в храносмилателните органи, което може да задълбочи здравословните проблеми. Още по-опасно е, ако содата се приема директно, без да се разтваря във вода. Сред последиците от алкализирането на организма са силно главоболие, усещане за слабост, повръщане.

Чувството за парене и болка зад гръдната кост идва в резултат на продължителното връщане на стомашната киселина към хранопровода, която дразни нервните окончания в стената му. Тя облива и "разяжда" неговия повърхностен слой и това може да доведе до възпаление и увреждане на лигавицата на хранопровода. Ако няколко пъти седмично изпитвате подобно неразположение, налице е ясен признак, че нарушенията в хранопровода изискват качествено лечение. Споменатият симптом обикновено издава гастроезофагеална рефлуксна болест. "Първата мярка е да се направи тест с инхибитор на протонната помпа - медикамент, който потиска производството на стомашна киселина - обяснява доц. д-р Иванка Маринова. - Той се приема в продължение на 5 дни. Ако състоянието на пациента се подобри, най-вероятно става дума за рефлуксна болест и медикаментозното лечение може да продължи. При липса на ефект се предприемат по-задълбочени изследвания на хранопровода и стомаха, за да се открият причините за оплакванията."

Инхибиторите на протонната помпа са медикаменти от ново поколение, които бързо и добре "защитават" стомаха. Много често пациентите решават след неколкодневен прием на лекарствата, че вече се чувстват добре и спират приемането им. Специалистите отчитат това като сериозна грешка - за качественото възстановяване на хранопровода е необходимо медикаментозният курс да продължи минимум 4-8 седмици. В противен случай симптомите ще се потиснат, но няма да се излекува основната причина за заболяването.

Страницата подготви
ТАТЯНА EНEВА
Всичко за семейството