От хилядолетия човечеството използва билките за лечение на редица болести.

С времето лечебни им свойства са доказали силата си и днес билките са основен компонент в голяма част от фармацевтичните продукти. Използват се и в народната медицина, където също дават много добри резултати. Приложението на повечето от тях е лесно и възможно в домашни условия, без да изисква специални познания или сложна подготовка.

Много билки се използват и като подправки в кулинарията. Не само като подобрители на вкуса, но и като афродизиаци и антидепресанти. Без тях животът щеше да е безвкусен в буквалния смисъл на думата.

Билки, които трябва да имате в градината си:

Босилек

Босилекът е едногодишно растение, което има нужда от много слънце и умерено поливане. Листата му се използват като украса и подправка за салати, пици, лазани и др. Съществуват няколко разновидности, като особено харесван е лилавият босилек.

Той притежава малко по-агресивен аромат, а освен това е красив като растение. Тази подправка се отглежда много лесно в домашни условия, включително в саксия.

Розмарин

Това растение от семейство устоцветни е особено популярно като подправка в традициционната средиземнорска кухня. Съществуват различни видове розмарин, като някои от тях се използват в озеленяването. У нас розмаринът е известен със своите лечебни качества. В българската народна медицина той често се използва под формата на извлек, а от сушените листа се правят лековити чайове.

Мащерка

Мащерката е добре позната и много популярна билка. Консумира се и като подправка в кулинарията, но по-често се използва като универсално лечебно средство. Използват се съзцветията, които подобно на лавандулата са богати на етерично масло. Лечебните свойства на мащерката са много. Помага при лечението на бронхити, белодробни заболявания, язви, гастрити, колики и диарии. Има антисептично и болкоуспокояващо действие. Тъй като действа успокояващо, тази билка дава много добри резултати при безсъние и главоболие.

Мащерката може да се превърне в ефективно средство за лечение на акне. Британски учени са тествали ефектите на тинктури от мащерка, смирна и невен върху бактерията, която причинява акне. Резултатите показали, че всички тествани билкови тинктури са в състояние да унищожат бактерията в рамките на пет минути, като мащерка е най-ефективна.