"Скоро бях на профилактичен преглед и ми установиха полиалергия. Опасно ли е това заболяване и какво трябва да направя?"

Ивана Петкова, Добрич

Отговаря д-р Ив. Витков, терапевт-консултант в ДКЦ "Св. Лука", София

Полиалергията е свръхчуствителност или алергия към много агенти. Тя е неприятно състояние защото може да се появи винаги и навсякъде. За щастие от нея страдат по-малко и с някои практически мерки би могла да бъде ограничена.

Клинично полиалергията протича многообразно със сърбящи обриви, запушен нос с бистра секреция, спастична кашлица, понякога сърбящи отоци. Източникът на алергията е не винаги познат. Възможно е причината да са полени, ухапвания от насекоми, различни видове храни, неспокойствие и тревожност. При подобна ситуация задължително се обръщайте към лекар, а първите мерки са универсални антиалергични средства като Ериус, Сизал, Кларитин, Клемастин, Кортизон във всички форми. Задължително се налага изясняване на причините, консулт със специалист алерголог, при възможност тестуване на пациента към различни алергени и добро проследяване от личния лекар.

Има и добра новина - понякога този тип неприятна алергична реакция изчезва изведнаж, така както се е появила. Изследванията по тези въпроси продължават.