- Проф. Бимер, какво показахте на курса в София?

- За първи път тук демонстрирах подмладяваща операция на лицето, специално на челото, по ендоскопския метод - вместо с разрез от ухо до ухо, се правят съвсем малки разрези, вмъква се оптика и работното поле се гледа на екран.

- Ендоскопските операции се наричат безкръвни, но на вашите имаше доста кръв.

- Несравнимо е спрямо старите методи. Преди

имаше истински

разрез с нож,

отваряше се всичко и беше голяма операция. Нарушаваше се чувствителността в определени участъци после. Сега имаме само 2-3 малки белега и се постига много по-добър ефект. Същата техника показах и за зоната в средата на лицето.

- Коя част от работата ви носи най-голямо удоволствие?

- Като пластичен хирург започнах с микрохирургия, която се работи под микроскоп. Правят се реплантации - зашиване на откъснати части. В последните 10 г. започнах да въвеждам тази ендоскопска техника, първо за лицето. После в университета направих трансплантацията на ръце. Днес работя в частна клиника и предимно в организацията “БиКаБо”, която създадохме за обучение на място. Пластичната обхваща и изгарянията, и микрохирургичните интервенции, и реплантациите, и разкрасяващите операции. Харесвам всички тези области и съм работил във всяка, а в момента съм основно естетичен хирург.

- Бихте ли споделили интересни случаи от практиката си? Може би най-трудните?

- Най-сложните ми случаи в последните 6-7 години са трима пациенти с напълно разрушени лица. Първото бе от изгаряне - кралица на красотата от Южна Русия, която била залята с киселина от ревност. Лицето й бе напълно изгоряло и трябваше да го реконструираме с 15-17 операции.

Вторият случай е на 14-годишно момиче от Шанхай, чието лице бе изгоряло на отоплителен радиатор. То колабирало и паднало така, че лицето му се допряло до уреда.

Бе загубило

половината си лице

включително окото

и част от носа. Беше голямо предизвикателство за реконструкция и приложихме нов за тогава метод в нашата клиника - компютърно моделиране. Трябваше да реконструираме дясната страна и за целта изкопирахме лявата. Направихме компютърния модел на цялото лице и така оформихме носа, брадичката, бузата. Взехме част от носа заради кръвоносните съдове и я съединихме с лицето от другата страна.

Третият е на 13-годишно момче, пак от Русия, нахапано много лошо от бойни кучета. Баща му ги гледал. Когато било по-малко, останало само с тях и те го повалили на земята. Изяли меките тъкани на лицето. Лекували го 2 г. в Москва, но без особен успех. Когато дойдоха при нас, момчето беше с напълно затворено око, гледаше малко с другото, с изядени нос и уста, всичко беше отворено отпред. Носеше маска. Направихме подобна реконструкция, както при момичето от Шанхай, на всяка липсваща част. Също много вълнуващ случай.

- Каква част от работата ви е естетичната хирургия?

- В момента в частната клиника е към 90%, но преди в университета беше 20-25%.

- Как избирате кого да оперирате?

- Подборът е много важна част в естетичната хирургия. Трябва да се разговаря с пациента и внимателно да се прецени кой да бъде опериран. Щом е дошъл за промяна на носа, лифтинг или увеличение на бюста, трябва да видиш какво стои зад това желание, причините. Защото много често идват млади дами и се оплакват от носа си, искат да го променим, а се вижда, че той си е съвсем нормален. И изведнъж чуваш, че приятелят й иска да я напусне. Да, но причината не е в носа. Мога да направя

най-красивия нос на

света, но той пак

ще я напусне

Същото се среща и при пациентки за увеличение на бюста. Ако двама души могат да се задържат заедно само заради по-големи гърди, това е много глупаво. И накрая ти ставаш лошия, дори и при блестящи резултати. Щом партньорът си е отишъл, значи лекарят е виновен.

- Имали ли сте такива инциденти?

- Да, в няколко случая аз трябваше да съм виновен. В този бизнес съм от 44 г. и имам много истории. Спомням си интересна двойка, интелигентни хора. Жената имаше пълна асиметрия на гърдите - едната беше по-малка и изкривена. Заради това тя

бе наложила на мъжа

си да я докосва

само в пълен мрак

Освентова бе изминавала пътя от дома им до работното място на съпруга и бе установила, че дотам има 2 павилиона за вестници и списания. Има корици с разголени жени и съпругата бе накарала мъжа да минава по по-обиколен път, за да избегне тези будки. Оперирах я, резултатът бе много успешен. От жена, която не даваше да я гледат на светло, стана почитателка на нудистките плажове...

- При подмладяващите операции не виждате ли дисбаланс: тялото е 60-годишно, а лицето изведнъж “става” на 30?

- Не. Лицето е мостът за комуникация със света, значи е много по-важно как изглежда от ръцете например. Освен това е много по-изложено на слънце, вятър и други опасности. Лицето има много мускули, всичко се движи. Еластичността им се губи по-рано в сравнение с мускулите на корема или краката. Днес хората към 70-те са много активни, спортуват, обикалят света. Могат да подмладяват телата си. Такива жени ми казват: “Аз съм много жизнена, а от огледалото ме гледа стара жена. Това е някой друг.”

- Бихте ли приложили на себе си такава процедура?

- Сега не, но скоро ще имам нужда.

- Опасно ли е?

- Ако си в моите ръце - не, но проблемът е, че не мога сам да се оперирам... Сериозно погледнато, в тази хирургия е много важно да си на сигурно място, при професионалист. Днес разкрасяващи операции се правят и от хора, които не са обучени. Дори в Германия има общи хирурзи, които опитват. Ужасно е.

- Каква е гаранцията за качество за пациента?

- Зависи в 90% от избора на хирург. Трябва да се насочи към специалист с добра квалификация и репутация. За каквото и да го търси, първо трябва да разговаря с него, да го пита непременно колко подобни операции е направил. Колко са успешни. Взел ли е специалност пластична хирургия, минал ли е специално обучение по естетична хирургия, ходил ли е на изпит. И тогава да пристъпи нататък. Всеки от нас има своите великолепни и своите ужасни резултати. Със снимките трябва също много да се внимава, те могат да лъжат. А и лекарят може да покаже само най-добрите, разбира се. Ако някой иска съвет, може да се обърне към нашата организация, ние имаме доста информация къде какви специалисти работят по света.

- Колко операции имате зад гърба си?

- О, не знам! Само реплантациите на пръсти са ми около 2000. Имам по 300-400 операции годишно.

- На улицата разпознавате ли пециентите на пластичната хирургия?

- Мисля, че повечето да. Добрата естетична хирургия е невидима. Миниинвазивната техника го постига, това е целта. Ако се вижда лифтингът от 10 метра, това не е добър резултат.

- Името ви остава в историята с първата трансплантация на ръце. Как стигнахте до нея?

- Работихме по подготовката много години. Това е връхна точка в живота.

- Знаете ли как е пациентът в момента?

- Разбира се, виждам го 2 пъти седмично. Той си е вкъщи и провежда специална програма за раздвижване. Взема лекарства срещу отхвърляне на тази чужда тъкан, разбира се, и прави упражнения.