Бета-блокерите са ефективни и безопасни лекарства за лечение на артериална хипертония и други сърдечносъдови заболявания. Те са група медикаменти с подобни свойства, а основното им действие е да спасяват сърдечните клетки от токсичното действие на катехоламините (хормони - адреналин, норадреналин и др.), като блокират адренорецепторите. Дълги години бета-блокерите бяха използвани като първо средство при лечението на артериалната хипертония. Поради комплексното им действие и редките странични ефекти, те и сега се прилагат срещу високото кръвно, но вече имат и алтернативи, като АСЕ инхибитори, диуретици, АРБ-блокери, с които могат и да се комбинират.

Най-ценният ефект на бета-блокерите е, че могат да се използват, ако при пациента се комбинират сърдечни заболявания като артериална хипертония, аритмия, исхемична болест, сърдечна недостатъчност.

Много често именно в млада възраст бета-блокерите са най-предпочитани срещу повишено кръвно налягане, сърцебиене или екстрасистоли. Независимо че много рядко имат странични ефекти, приложението им си има и определени правила. Само специалистът кардиолог може да определи дозата и вида на медикамента след обстоен преглед. Освен че не бива да се спира внезапно, той се пие толкова дълго, колкото действа ефективно, и се сменя с друго лекарство при недостатъчни резултати.

Д-р Борислав Ацев

е кардиолог в университетската

болница "Света Екатерина" в София.

Той отговаря на въпроса

на Д. Христова, 35 г., Варна