Д-р Ивайло Петров, дм, дерматолог и венеролог, дерматологична клиника "София", отговаря на въпроса на Христина Иванова

Aкнето представлява мултифакторно възпалително заболяване на произвеждащите себум мастни жлези на кожата. Заболяването се среща най-често в юношеска възраст, но, макар и рядко, може да обхване всяка възрастова група. Основен “виновник” за заболяването са андрогенните хормони, чиято концентрация в кръвта се увеличава след настъпването на пубертета и води до формирането на характерните за двата пола белези. Основни ефекти на андрогенните хормони върху кожата, водещи до развитието на акне, са: увеличена мастна секреция от себумните жлези, проявяващо се с интензивно омазняване на кожата, най-вече в областта на лицето, гърба и раменете; ускорено делене и затруднено излющване (отпадане) на клетките на кожата. Комбинирането на тези фактори води до формирането на комедони (бели и черни точки), които са в основата на развитието на характерните за акнето обриви - червеникаво-синкави и гнойни пъпки, хлътнали белези и пигментации.

Основен клас медикаменти, които успяват ефективно да блокират споменатите патогенетични етапи от развитието на заболяването, са синтетичните аналози на витамин А, наречени ретиноиди. Те се използват както под формата на таблетки с активна съставка изотретиноин за системна терапия на тежки форми на акне, така и като крем, гел или разтвор за локално лечение на съответно леко и умерено заболяване. Важно е да се отбележи, че като при всяка високоефективна субстанция терапията с ретиноиди се съпътства и от множество странични ефекти.Отговорност на лекуващия лекар е да балансира положителните и отрицателните странични ефекти на назначената терапия с ретиноиди. Един от най-тежките странични ефекти на общата терапия с изотретиноин таблетки е наблюдаваният тератогенен ефект - често несъвместимо с живота увреждане на плода. Затова терапия с изотретиноин е строго противопоказна за лечение на акне при бременни и кърмещи жени.

Абсолютно изискване към системната терапия с изотретиноин при жени в детеродна възраст е комбинацията на два метода за предпазване от нежелана бременност - бариерен метод (кондом) с хормонална контрацепция. Важно е хормоналната контрацепция да започне минимум един месец преди лечението с изотретиноин и да продължи един месец след прекратяването му. Също така задължително е ежемесечното тестване за бременност по време на терапията с таблетки, съдържащи изотретиноин.

Освен споменатия тератогенен ефект други по-често срещащи се странични реакции на системната терапия с изотретиноин са: изразена сухота на кожата и лигавиците, фоточувствителност, изтъняване на кожата, болки в мускулите, косопад, влошаване на чернодробните показатели, повишаване на триглицеридите в серума и др. Споменатите странични ефекти са обратими и се коригират с вариране на дозата на медикамента и евентуално прекратяване на терапията.

До момента не съществуват доказателства, че локалното приложение на ретиноиди (третиноин, изотретиноин) може да доведе до увреждане на плода при бременни жени. Въпреки това тяхното приложение по време на бременност и кърмене е противопоказно и трябва да се избягва.

Най-честите странични ефекти при локално приложение на ретиноиди са от страна на кожата и се изразяват в зачервяване, парене, повишено залющване от третираните участъци, изразена сухота и фоточувствителност. В повечето случаи тези неприятни ефекти се преодоляват чрез вариране в концентрацията на ретиноида в използвания локален продукт, добавяне към терапията на хидратиращи кремове и използването на фотозащитен крем. Всичко това, естествено, по назначение от лекар, защото самолечението може да бъде опасно. Поради наличието на странични ефекти препаратите, съдържащи ретиноиди, не се продават без рецепта.