Защо не отслабвам от плодовата диета? Почти цял месец карам само на плодове и зеленчуци, не ги смесвам и гледам общото количество да не е над 2,5 килограма на ден в пропорция 4:1. За набавяне на белтъчини и полезни мазнини – около 100 г сурови ядки, печени белени фъстъци или тиквени семки, като ги редувам за по-пълноценно хранене. Пия и поне 1,5 кг вода и по няколко кафета без захар. Но за цялото време съм свалила само 3 кг, а уж трябваше да са два пъти повече. Греша ли нещо?

С този въпрос ни писа читателката ни М.С., на 48 г.

"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти.

Д-р Людмила Емилова:

Мечтата на всяка жена е да има стройна фигура и да е здрава. За да има шанс да я осъществи обаче, умната жена ще се довери не на прочетеното тук и там, не на неуки лечители, а на лекар с опит и знания в тази област. Най-важно е препоръките да са лично за нея и да са дадени, след като се направят нужните лабораторни и инструментални изследвания се уточни здравният й статус. Тогава се започва програмата, която включва:

1. Промяна в храненето:
- за начало - лечебно гладуване с индивидуално преценена от лекар продължителност
- след това природосъобразно хранене, съобразено с нуждите точно на тази жена
- къси програми на лечебно гладуване - 1 или 2 пъти седмично, 2 или 3 дни на пълнолуние и новолуние или 5 дни всеки месец. Коя точно програма ще изберем, зависи от това дали искаме да задържим постигнатото тегло, или се налага още да го намалим.
 Повторение на по-дългите курсове на лечебно гладуване отново ще зависи от конкретния случай.

2. Промяна във физическата активност - но дали това ще е всекидневно ходене пеш сред природата, йога, китайска гимнастика, каланетика, пилатес, упражненията на Норбеков, паневритмия на Дънов, спортни танци, водна гимнастика или български хора - отново решава лекуващият лекар според физическото състояние, общите килограми и най-вече предпочитанията на човека.

3. Антистрес програми - медитация, разходки, общуване с хора, с които ни е изключително приятно и които ни зареждат с позитивна енергия. И тук изборът е конкретен!

В случая читателка не прави плодова диета, както си мисли! Режимът включва само 1-2 кг плодове на ден плюс 4 билкови чая с лъжичка мед и нищо друго. Това, което спазва, е природосъобразно хранене, при което би трябвало да поддържа едно и също тегло. Тъй като тя се храни със сравнително малки порции, има и леко намаление на теглото. По-голям и по-бърз ефект би имала с истинската програма на плодолечение на Лидия Ковачева, описана горе.

Еефектът върху теглото зависи от много фактори, но най-важни са първоначалните килограми. Винаги най-пълните свалят най-много, а слабите - най-малко. Конкретен пример - млада жена от Стара Загора с тегло 318 кг за 10 дни свали 20 кг. Жена от Пловдив с тегло почти в норма, за да реши здравословни проблеми, направи 20 дни на плодове, свали само 2,5 кг, но вече е абсолютно здрава.

В заключение - правилната хранителна програма е индивидуална и препоръчана от лекар специалист.

 Д-р Георги Гайдурков:

Грешка в суровоядната програма е употребата на термично обработени ядки - те по принцип са и осолени. Винаги се консумират сурови, в противен случай мазнините в тях деградират и организмът реагира като срещу токсини - разрежда ги под формата на отоци в тъканите. Трябва да има също достатъчен енергоразход и редовно изхождане.
Успешната здравословна редукция на килограми се определя от ролята на няколко основни фактора:

1 . Консумация на голям процент сурова растителна храна - плодове, зеленчуци, ядки, семена (кълнове). При регулярно хранене и желание за оптимизиране на телесното тегло е добре да бъде 75% и повече. Като начало е препоръчителна програма на контролирано и балансирано суровоядство.

2. Без сол и добавена мазнина! Естествените продукти, особено в суров вид, съдържат целия необходим за човека солеви спектър и добавянето на една-единствена сол - готварската, натриевия хлорид (NaCl), e излишно. Натрият, както и всички други йони в кръвта, е в много тесни референтни граници. Добавянето дори на 1 грам NaCl задържа около 1 л течности в организма, трупащи се като оток в тъканите. Прибавен в храните, особено технологично обработените, е основният фактор за наднорменото тегло. Екстрахираните мазнини, дори зехтинът, лишени от емулгаторите, ензимите и другите микронутриенти, с които те естествено са свързани в самите продукти, също се трупат като биохимично инертен материал. Вместо сол се препоръчват подправки и лимон. Употребата на мазнините е препоръчителна във вид на смлени на паста и дресинги сурови ядки, обезсолени и пасирани маслини, авокадо и други.

3. Да се сведат до минимум или дори временно да се изключат при редуциращи програми въглехидратите с висок гликемичен индекс (ГИ). Това са брашната, включително пълнозърнестите и на първо място хлябът. Пълнозърнестите хлябове също са с висок ГИ. Тук спадат всички тестени изделия и обикновената захар. Медът също е с екстремно висок ГИ. Всички тези въглехидрати в обмяната се превръщат в нежелани мазнини, вкл. "лош" холестерол. Препоръчителни са самите зърнени варива: неполиран ориз, царевица, киноа, елда, жито, просо и др.

4. Енергоразход! За здравия човек е необходимо поне веднъж за деня да се задъха и да се изпоти добре. По възможност - щадящи екстри: парна баня, топла вана и др.

5. Изхождане (дефекация) - всеки ден двукратно, ако има проблем - да се включат повече киви, круша, натопени във вода смокини и сини сливи.

6. Не на последно място: провеждайте разтоварителна програма само под лекарски контрол. Специалистът ще прецени точния баланс на храните и енергоразхода, както ще провери и за проблеми в обмяната, включително функцията на щитовидната жлеза.

 Д-р Митко Ригова:

За правилен отговор на този въпрос е необходима информация за изходните ви телесни параметри:

тегло
телесни мазнини, сканирани в отделните части на тялото
висцерални мазнини
мускулна маса и как е разпределена по части на тялото
водно съдържание
обиколки на отделните части на тялото.

Според тези данни може да се направи прогноза за очакваната редукция на теглото. Стойностите на тези показатели следва да бъдат проследени в края на първия месец, за да се прецени каква е динамиката им.

Трудно е да се прецени дали редукция от 3 кг е задоволителна, или не. Възможно е да са редуцирани достатъчно телесни мазнини, а да се е увеличила мускулната маса. Без измерване на посочените параметри е трудно да се каже. По принцип средномесечната редукция следва да бъде от 2-5 кг, като тя се определя и от посочените изходни данни, възрастовите особености, пола, хормонални и метаболитни проблеми и др. Затова без данни за здравословния статус трудно може да се даде компетентно заключение.

Моето мнение е, че с хранителен режим, в който ежедневно се консумират 2 кг плодове (а в конкретния случай не се казва и какви видове са те), 500 г зеленчуци и 100 г ядки и семена, не би следвало да се очаква добра редукция на теглото! Този продуктов набор на практика спомага за преимуществено въглехидратно хранене. Много е важно и разпределението и комбинирането на тези храни в отделните приеми на храна.

А 1,5 литра вода вероятно е недостатъчно като количество - следва да бъде поне 25-30 мл на кг телесно тегло.

На практика още веднъж получаваме доказателство, че универсални диети няма. Нужен е по-индивидуален подход. А по принцип за всеки независимо от изходните параметри и желаната редукция е необходимо адекватно хранене не за месец-два, а за по-дълъг период. При това - реализирано на фона на оптимална индивидуално преценена двигателна активност.

За читателката сега е много важно да не се отказва и обезсърчена да се върне към стария режим на хранене, а внимателно да продължи в правилна посока с хранене, което ще спомогне за задържане на постигнатото и продължаване на редукцията на теглото, ако такава е необходима.