Овулацията е ключово събитие в репродуктивния цикъл на жената, което бележи момента, в който зряла яйцеклетка се освобождава от яйчника за евентуално оплождане. Процесът е тясно свързан с половото съзряване, което започва по време на пубертета.

Следователно, овулацията е не само биологично явление, но и ключов елемент в разбирането и управлението на репродуктивното здраве на жената. Нека разгледаме по-подробно какво представлява тя и какви са нейните симптоми.

Какво представлява овулацията?

Всяка жена се ражда с определен брой незрели яйцеклетки, които се съхраняват в яйчниците. Всеки месец, под въздействието на хормоните, една от тези яйцеклетки съзрява и се освобождава, готова да бъде оплодена.

Освобождаването на зрялата яйцеклетка от яйчника е ключовият момент на овулацията и отчита момента, в който шансовете за забременяване достигат своя връх. Този фертилен интервал е ограничен, тъй като яйцеклетката оцелява между 12 и 24 часа след освобождаването. Ако не бъде оплодена в рамките на този период, тя умира, а лигавицата на матката и натрупаната кръв се извеждат от тялото чрез менструацията.

Продължителността на фертилния период, т.е. максималният шанс за зачеване, включва петте дни, преди овулацията, както и самия ден. Така, ако менструалният цикъл трае например 30 дни, смята се, че овулацията обикновено настъпва около 16-17 дни след началото на последната менструация, споделят експертите от Surecheck. 

Този прозорец е от решаващо значение за двойките, които се опитват да заченат, защото това е оптималното време за полов акт с цел зачатие.

Какви са симптомите на овулацията?

Определянето на симптомите на овулацията е от решаващо значение за жените, които искат да заченат или просто да разберат по-добре собствения си менструален цикъл. Тези признаци варират значително при различните хора, но има някои общи симптоми, които много жени може да изпитат. Такива са:

  • промени в настроението – хормоналните колебания са характерен симптом на овулационния период. Те може да повлияят на емоциите, предизвиквайки чувство на раздразнителност или обратно – повишено чувство на щастие;
  • повишена базална температура – често срещан симптом на овулацията е лекото повишаване на телесната температура. Този признак, макар и едва доловим, бележи навлизането във фертилната фаза на менструалния цикъл;
  • променен цервикален секрет – близо до овулацията консистенцията на цервикалната слуз се променя като става по-ясна и еластична, подобна на яйчен белтък. Това течение улеснява придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката;
  • локални болки – някои жени може да изпитат слаба локална болка или дискомфорт в кръста или малкия таз – долната част на корема, свързана с освобождаването на яйцеклетката;
  • повишено либидо – много от дамите съобщават за повишено сексуално желание по време на овулация, което е естествен отговор на повишената плодовитост;
  • други признаци – има и още сигнали на овулацията, които може да включват чувствителност на гърдите или дори леко кървене, което сигнализира за готовността на организма за евентуално оплождане.

      Разпознаването на тези симптоми ви помага да изчислите кога можете да забременеете. За да сте сигурни в резултата след това, направете тест за бременност. Познаването на тялото и менструалния цикъл е ценен инструмент, който дава на жените по-голям контрол върху решенията, свързани с репродуктивното им здраве.