• Храненето е като това около Средиземно море - риба, ядки, семена, плодове и сурови зеленчуци
  • Покойният Карл Лагерфелд  нарече нея и Кейт Мидълтън "кралски сестри" заради поразително сходния им външен вид и сравнимия им вкус към модата

Новата датска кралица Мери наскоро стана на 52 г., нo изглежда поне с 20 г. по-млада. Хубостта и свежестта си тя дължи на активния си начин на живот и здравословното хранене.

Родената в Австралия съпруга на наскоро възкачилия се на престола крал Фредерик X поддържа стегнатата си фигура със скандинавска диета и много спорт.

В основата на скандинавската диета са рибата, ядките, семената, плодовете и суровите зеленчуци. Според експерти този тип хранене е не по-малко здравословен от прочутата средиземноморска диета. Неслучайно

процентът на хората с наднормено тегло в Дания е едва 10%

Нутриционистите посочват, че скандидиетата е сред трите най-добри в света поради многото омега-3 киселини, идващи от консумацията на мазна риба като сьомгата. За сметка на това месото на трапезата е много по-ограничено в сравнение с поглъщаното от средностатистическия западен човек.

Кралица Мери най-често се храни с риба, картофи, ядки и семена, а между храненията си позволява само плодове и сурови зеленчуци – основно богати на антиоксиданти горски плодове, ябълки, моркови и чушки, пащърнак, разкриват приближените й.

Когато се поднася месо, то е основно телешко. В диетата на кралицата е включен

ръженият хляб заради полезните вещества като витамините от група В, желязото, магнезия

и фитохимикалите, а също и заради голямото количество фибри.

Нейно Величество Мери обаче не е фанатичка на хранителните лишения. Виждали са я да похапва без страх доста по-калорични вкуснотии по време на банкети и тържествени вечери в добавка на чаша червено вино.

Кралицата може да си го позволи заради изключително активния начин на живот, който води още от юношеските си години в родната Австралия. Тя не пропуска нито ден без джогинг, редовно кара колело със семейството си и е пристрастена към конната езда.

"Като останалите членове на нейното семейство Мери е напълно отдадена на физическата активност. Тя прави дълги разходки, тича или язди", казва нейна приятелка.

След раждането на 4 деца особено важен за поддържането на стройната фигура бил джогингът. Кралицата не пропускала да потича, независимо къде пътува по света, придружавайки съпруга си крал Фредерик.

Тя е майка на 18-годишния принц Кристиян, на 16-годишната принцеса Изабела и на 13-годишните близнаци принц Винсент и принцеса Жозефин. Миналата година през август, когато все още беше принцеса, Мери   Датската кралица Мери поразява всички със свежото си излъчване.

Датската кралица Мери поразява всички със свежото си излъчване.

пробяга с лекота трасето на новооткрита пешеходна пътека в Северна Дания

заедно с други ентусиасти. Младежкият вид на Нейно Величество в голяма степен се дължи и на съветите на датския козметичен гуру на звездите Оле Хенриксен.

С него Мери се среща преди почти 20 г., когато търси услугите му по време на първата си бременност с принц Кристиян. Хенриксен разработва собствени продукти, на които кралицата била голям фен.

"Тя ме покани в резиденцията си. Намерих я за невероятно мила, представителна и изключително красива – бях хипнотизиран от красивата усмивка и зашеметяващото чувство за стил", спомня си той в едно от интервютата си.

Хенриксен се фокусира върху очите като най-важната област на лицето, която трябва да бъде третирана с качествена козметика, тъй като те изискват "специално внимание".

"Опитайте се да използвате кремове, доказано хидратиращи и стягащи, за да подобрите еластичността на кожата си", съветва експертът.
Освен подхранващи продукти, богати на витамин С, той също препоръчал на Мери диета с

изобилие от цветни зеленчуци и пиене на много вода

"Хидратиране, хидратиране, хидратиране", била мантрата за красота на Хенриксен.

Колкото до прическите и грима, за тях през всичките години, прекарани в кралския двор, се е грижел фризьорът и личен приятел на Мери Сорен Хедегаард. Смята се, че именно на него тя дължи превръщането си в модна икона.

Цели 23 г. Хедегаард се грижи за представителния външен вид на кралската особа, но на 1 януари тази година той заяви, че се оттегля и предава щафетата на по-младите поколения. "С края на 2023 г. и предвид възкачването на новия крал, аз също избрах промяна в живота си.

Бяха 23 невероятни и незабравими години със спомени и приятелства, които винаги ще нося в сърцето си", написа прочутият 68-годишен стилист в профила си в инстаграм.

За облеклото си пък кралицата разчита на датски дизайнери, но и на световноизвестни стилисти като Каролина Херера и Марк Джейкъбс. Известна със своя

изтънчен усет за облеклото, тя не се бои да рециклира скъпите си тоалети,

карайки ги да изглеждат по съвсем различен и нов начин. Модният вкус на Мери е толкова широко оценен, че публично гласуване я определи два пъти за най-стилната кралска особа в света, изпреварвайки Кейт – съпругата на британския престолонаследник Уилям, както и испанската кралица Летисия.

Типична представителка на съвременните модерни европейски монархии, Мери съчетава висша мода с бюджетни покупки и патриотичен избор на датски марки за своя забързан календар от официални ангажименти.

Покойният Карл Лагерфелд веднъж нарече нея и Кейт Мидълтън "кралски сестри" поради поразително сходния им външен вид и сравнимия им вкус към модата.