Специалисти ще обменят опит по време на 30-ата национална конференция на Българското дружество по неврохирургия. Това съобщиха от дружеството. Форумът се провежда в Правец. Лекарите ще обсъждат напредъка в специалността, като основна тема ще бъдат инфекциите в неврохирургията – проблем, станал особено актуален след значителната промяна в антибиотичната резистентност, след ковид пандемията.

Участниците в дискусиите ще обсъдят и медико- легалните и икономически аспекти на неврохирургията. "Юридически, дейността ни е особено уязвима поради значителната сложност на интервенциите, които правим и поради тежестта на неврохирургичната патология. От друга страна, икономическите въпроси отдавна са станали същностни за предизвикателна, високотехнологична специалност като нашата", казва председателят на дружеството проф. Николай Габровски.

В рамките на конференцията ще бъде представен новият учебник по неврохирургия, издаден от Българското дружество по неврохирургия, който би представлявал интерес за студенти, специалисти и лекари от различни специалности като неврология, образна диагностика, невроонкология и др.

Започва активна подготовка за Европейския конгрес по неврохирургия, на който България и дружеството ще бъдат домакини. Форумът ще бъде през октомври 2024 г.