Биотехнологичната компания "Агомаб" (Agomab), със седалище в белгийския град Гент, разработваща технологии за лечение и възстановяване на съединителна тъкан в органите, е събрала 100 млн. долара от инвестори, съобщи компанията днес, цитирана от белгийската новинарска агенция Белга.

Новият кръг на финансиране е ръководен от американската компания за финансови услуги и управление на активи "Фиделити" (Fidelity). Освен съществуващите инвеститори, сред които е американският фармацевтичен гигант "Пфайзер" (Pfizer), "Агомаб" привлече и нови спонсори като европейския инвестиционен фонд "И Кю Ти Лайф Сайънсиз" (EQT Life Sciences), американската компания за рисков капитал "Кейнън" (Canaan) и "Даун Биофарма" (Dawn Biopharma) на американската инвестиционна компания Кей Кей Ар (KKR).

"Агомаб" ще използва средствата предимно за финансиране на по-нататъшни клинични изследвания, свързани с лечение на стесняване на червата, дължащо се на образуване на белези при Болестта на Крон. През 2022 г. компанията ще приключи успешно първата фаза на клиничните изследвания и Американската агенция по храните и лекарствата ще подложи лечението на ускорен процес на одобрение, предава БТА.

Компанията работи и върху лечение на белодробна фиброза.