Ендометриозата, е заболяване, което засяга милиони жени по света, но често остава недиагностицирано или диагнозата се поставя със закъснение. Това е комплексно състояние, което може да доведе до болка и затруднения при зачеването. В тази статия ще изследваме какво представлява ендометриозата, нейните симптоми, диагностика, лечение и как може да се справим с това заболяване.

Какво е ендометриозата?

Ендометриозата е гинекологично заболяване, което се характеризира с растеж на тъкан, подобна на ендометриума (вътрешния слой на матката), извън матката. Тази абнормална растежна тъкан може да се намери на различни места в малкия таз, като яйчниците, фалопиевите тръби, повърхността на матката и дори в други органи извън малкия таз.

Ендометриозата е хронично заболяване и се счита за имунологично и инфламаторно. Тя често предизвиква силни болки и може да доведе до различни гинекологични проблеми, включително нередни менструации, болка по време на секс, болки в малкия таз и затруднения при зачеването.

Изследвания показват, че около 10% до 15% от жените в репродуктивна възраст страдат от някакъв вид ендометриоза. 

Тоест една на 10 жени, която е в репродуктивна възраст, е диагностицирана с ендометриоза. 

По света жените с това заболяване са около 176 милиона.

 Това прави ендометриозата едно от най-често срещаните гинекологични заболявания.

Тъй като се разпространява извън матката и може да засегне различни органи и тъкани, тя се разглежда като системно заболяване и може да има множество симптоми и последици за здравето на жената.

Ако не се лекува, ендометриозата може да предизвика различни физически и гинекологични проблеми като анемия, трудно зачеване, повишен риск от други гинекологични заболявания и др.

Симптоми на ендометриоза

Менструални болки: Силни и продължителни болки по време на менструацията са чест симптом на ендометриоза.

Пелвична болка: Болки в малкия таз извън периода на менструацията.

Болка по време на секс: Диспареуния, или болка по време на полов акт.

Нередовни менструации: Някои жени с ендометриоза имат нередовни или обилни менструации.

Проблеми със зачеването: Ендометриозата може да доведе до безплодие или затруднения при зачеването.

Диагностика и лечение

Диагностика на ендометриоза често включва лапароскопия - хирургична процедура, при която се извършва преглед на малкия таз с помощта на лапароскоп (малка камера). Лечението може да включва:

1. Най-често използвани лекарства за ендометриоза:

Нестероидни антиинфламаторни лекарства (НПВП): Лекарства като ибупрофен или напроксен могат да бъдат използвани за облекчаване на болката и възпалението, свързано с ендометриозата.

Контрацептиви с прогестерон: Хормонални контрацептиви с прогестерон, като таблетки, импланти и спиралите със съдържание на прогестерон, могат да контролират растежа на ендометриалната тъкан и да облекчат симптомите.

Гонадотропин-освобождаващи хормони (ГНРХ) агонисти: Този вид лекарства блокират производството на естроген, което временно спира менструациите и растежа на ендометриалната тъкан. Те могат да бъдат прилагани самостоятелно или в комбинация с хормонални контрацептиви.

2. Лекарства за болкоуспокояване:

Аналгетици: Болкоуспокояващи лекарства като парацетамол и други могат да се използват при силни болки, свързани с ендометриоза.

3. Хирургия:

Лапароскопия: Хирургична процедура, при която се премахват анормалните тъкани, свързани с ендометриозата. Тази операция може да бъде извършена, за да се подобри фертилитетът или да се облекчат болките.

Хирургично премахване на матката (хистеректомия): При някои жени, особено след момент на семейно планиране, хистеректомия може да се препоръча като последно решение за облекчаване на симптомите на ендометриоза.

4. Експериментални и комбинирани терапии:

Интервенционни процедури: Някои жени могат, да се възползват от интервенционни процедури като физиотерапия, акупунктура или хомеопатия за облекчаване на болката и стреса.

За жалост, ендометриозата е заболяване, което не може да се предотврати напълно. Все пак, следвайки здравословен начин на живот, редовни посещения при лекар и подкрепата на добър специалисти, животът с ендометриоза може да бъде по-приятен и управляем за жената.

Ендометриозата, не трябва да се игнорира. Ако имате подозрение, че сте засегнати от нея, консултирайте се с вашия лекар, който може да ви насочи към специалист по ендометриоза за по-нататъшна оценка и лечение.