"Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход - да си подаде оставката". Този съвет във фейсбук даде депутатът от "Продължаваме промяната" доц. Васил Пандов на здравния министър проф. Христо Хинков.

Здравният министър каза, че е имал дилема дали да си подаде оставката веднага или да продължи да работи въпреки несъгласие с кадрови решения на премиера Николай Денков относно екипа му в Министерството на здравеопазването. Пред журналистката Люба Кулезич коментира, че на този етап е решил да продължи, но срещу работата му вече има сериозно напрежение, включително сред мнозинството, което го излъчи. Доц. д-р Васил Пандов Кадър: Би Ти Ви

Доц. д-р Васил Пандов Кадър: Би Ти Ви

Хинков коментира дали назначението на единия му заместник проф. Илко Гетов му е било натрапено. Поводът беше предходно участие на бившия здравен министър Илко Семерджиев, който твърди, че на Хинков му се бъркат в екипа без той да може да се противопостави. Според Семерджиев Гетов е "дясна ръка" на бившия министър Асена Сербезова, която пък той обвинява в обслужване на интереси на "фарма мафията".

По повод тези твърдения Хинков потвърди, че "Илко Гетов е назначение на премиера и аз нямам много големи лостове и възможности да влияя върху това“. Здравният министър уточни, че това е част от формулата на властта – премиерът да има думата за назначения на зам.-министри. Хинков обаче не скри и разочарованието си от махането на другия му заместник – Бойко Пенков, който бил един от двамата, избрани от самия него.

"Дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката веднага или да продължа да се боря в тази ситуация. Аз реших да продължа да се боря с решенията на правителството в лицето на премиера, който е взел това решение“, каза Хинков.

За премиера Денков Хинков каза, че продължава да работи с него, защото запазва здравия си разум в тази "психопатна среда, в която ние всички работим". "И аз искам това правителство да успее, защото това е шанс за България", допълни Хинков.

"За съжаление ще остане загубеното ценно време за реформи на българското здравеопазване. През последните месеци запомнихме министър Хинков със скандали относно предложения проект на методика за изработване на нова здравна карта, която предвижда драматично увеличение на броя на леглата, с което целим България не просто да бъде първа в Европа по брой легла на глава от населението, но и да постави своебразен рекорд. Липса на каквито и да е действия за контрол върху публичните държавни болници, за които ежедневно има публикации. Създаде се обществен съвет по строителството на детската болница, от който никой не е доволен (но за сметка на това тихомълком беше сменен изпълнителният директор на компанията за строителство на детската болница с неясни мотиви, вероятно за да се назначи "наша" кандидатура). Не видяхме действия за подобряване на профилактиката и превенцията, което е най-важната част от програмата за управление в сектор "здравеопазване". Не е ясно каква ще е реформата на болничната помощ", написа Пандов.