Екипът от столичната Хил клиник д-р Георги Георгиев, дм /уролог/ и д-р Лилия Никифорова /анестезиолог/, м.с. Докузова, м.с. Георгиева и м.с. Стайкова успяха за минимално време и по безкръвен начин да отстранят огромна простатна жлеза. Пациентът на д-р Георги Георгиев е с тежка задръжка на урина следствие над 250 cm3 жлеза и силно увеличен среден дял. Представете си обема на органа, който надхвърля размерите на едра ябълка, при норма на простатата 20 см3. Допълнително е установен трабекулизиран пикочен мехур. При такава ситуация мъките на мъжа са постоянни, а симтоматиката – интензивна. Многократните позиви не донасят облекчение, а струята е слаба и накъсана. Нощният сън е неспокоен и често се налага посещението на тоалетна. Състоянието се влошава с времето и достига тежка задръжка на урина.

Благодарение на специалния метод, който д-р Георгиев използва – ен блок Холмиум енуклеация, 82-годишният пациент получил бързо и елеганто решение на проблема си. При лазерната енуклеация органът се отделя от капсулата, бива морселизиран в пикочния мехур и безпрепятствено евакуиран извън тялото. Цялата процедура протича бързо и се извършва без нито един разрез, без нужда от шевове и дренажи, зарастване и без риск от следоперативни усложнения. Благодарение огромния опит на д-р Георгиев  хирургичната намеса трае едва 45 минути и е премахната тъкан от 215 cm3. През цялото време мъжът е в будно състояние и разговаря спокойно с медицинския екип. Звучи почти невероятно. За такава голяма жлеза традиционно се прилага дълга отворена хирургия, с разрез на коремната стена и пълна упойка. За д-р Георгиев и екипа му обаче се оказва възможно да отстрани увеличената тъкан безболезнено, безкръвно, със спинална анестезия. Опитът си казва думата и операцията е извършена толкова бързо, че целият процес отнема под един час. Лазерът запазва напълно сексуалните функции на пациента, защото манипулацията е нервосъхраняваща. При този подход е сведен до нула рискът от усложнения като инконтиненция (незадържане на урината), от който се опасяват много пациенти и който е реално последствие на класическата трансуретрална резекция.

Избягването на тези нежелани странични ефекти, заедно с факта, че лазерната енергия е изключително щадяща към околната тъкан и не уврежда кръвоносните съдове, прави методът безалтернативен. Не случайно д-р Георгиев е известно име в урологичните среди, но също толкова познат и на пациентите, които го избират за 5-а поредна година в класацията "Лекарите, на които вярваме" на "24 часа".

Когато става въпрос за хора в напреднала възраст, с придружаващи заболявания като хипертония, преминали инсулти или диабет,  лазерното лечение на увеличена простата е повече от препоръчително. Резултатът е връщане на самочуствието от младостта - силна и без прекъсване струя на урината, напълно изпразнен пикочен мехур, постепенно намаляващи нощни ставания. Ако мъжът е имал постоянен катетър, то след енуклеацията той окончателно се премахва. Следоперативният период е минимален, а болки няма. Още на следващия ден мъжът е изписан след по-малко от 24 часа болничен престой и следва кратко домашно възстановяване.

Почти при всички мъже след определена възраст започват да изпитват проблеми с уринирането. Най-съвременната научна теория е, че това е следствие стареенето на тъканите и е почти неизбежно. След  50-60 годишнината на мъжа ехографски може да се потвърди увелечение на простатата при повече от половината от популацията, а с напредване на годините този феномен е дори по-чест. Самолечението при ДПХ /доброкачествена простатна хиперплазия/ не е препоръчително. Хаотичният прием на медикаменти или хранителни добавки в най-добрия случай няма да е ефективно, а в най-лошия – може да увреди организма.

За консултация с уролог в Хил клиник: