Те трябва да се лекуват в извънприютна среда, обясни министър Христо Хинков

Цветеслава Гълъбова: 29 години е най-дългият престой на пациент

Хората с психиатрични проблеми да не се поставят под запрещение и то да се отмени напълно. В тази посока ще работи Министерството на правосъдието, съобщи правосъдният министър Атанас Славов в парламента по време на кръгла маса за психиатричната грижа и правата на пациентите. В парламента се проведе кръгла маса за състоянието на психиатричната грижа у нас

В парламента се проведе кръгла маса за състоянието на психиатричната грижа у нас

Официална статистика колко са хората под запрещение у нас няма, но според неправителствени организации те са около 7 хиляди. В момента според Закона за лицата и семейството “непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни”. Пълнолетните, чието състояние не е толкова тежко, се поставят под ограничено запрещение, гласи още законът.

До края на годината или в началото на 2024 г. правосъдният министър ще представи в парламента законопроект за отмяна на запрещението. “Това е огромен социален проблем и проблем за правата на човека”, обоснова се Славов пред здравния министър проф. Христо Хинков, омбудсмана Диана Ковачева и експерти.

По думите на министъра от години има готов законопроект, който вероятно не е актуален.

За да се постави един човек под запрещение, негов близък, кредитор или прокурор трябва да предяви иск към Окръжния съд. От своя страна съдът разпитва конкретния човек и въз основа на събраните доказателства определя вида на ограничаването. Така се отнема дееспособността на психично болния и за него трябва да се грижи близък, обясняват експертите.

“Някои престъпници разполагат с повече права,

отколкото хора, чиято съдба е била немилостива”, заяви съдия Нели Куцкова по време на дискусията.

Освен нарушените права на пациентите бяха коментирани нечовешките условия в психиатриите у нас. Омбудсманът Диана Ковачева представи доклад, според който 10 пациенти лежат в една стая в психиатрията в Раднево и си хранят за 3 лв. на ден. (Виж повече долу.)

“Това е втората среща по тази тема, преди години имаше организирана кръгла маса. Мога да кажа с натежало сърце, че нещата оттогава не са мръднали особено”, коментира здравният министър проф. Хинков. “Има много положителни неща, но те не са в резултат от усилията на държавата”, заяви той. Според него в Плана за възстановяване е заложено да се ремонтират 34 лечебни заведения за 25 млн. лв., но сумата е “смешна”.

“25 г. искаме деинституционализация, научихме термина, но не виждам реално постигнати големи успехи. Изключително важно е тези хора да се обслужват в извънболнична, извънприютна среда”, заяви министърът и обеща да помага това да се случи.

Липсата на мотивирани медицински специалисти е големият проблем за директора на държавната психиатрична болница “Свети Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова.

“В нашата болница съотношението медицински специалист/пациенти е 1:10.

Падат се една сестра и 1 санитар на 30 легла”, обясни психиатърът.

“Няма кадри, това е големият ни проблем. Мотивацията има два стълба – кариерно израстване и финансово обезпечаване, у нас липсват”, заяви Гълъбова. По думите ѝ детските психиатри са едва 26-27.

Тя открои и друг проблем за хората с психични проблеми - принудително настанените за лечение. Гълъбова даде пример с пациент, който вече 29 г. е в психиатрията и това е най-дългият престой в лечебно заведение у нас.

Омбудсманът: 10 пациенти лежат в една стая, хранят ги за 2,76 лв.

Начинът на финансиране и липсата на специалисти са основните проблеми, смята Диана Ковачева

От шест до десет пациенти лежат в една стая в държавна психиатрична болница, като се хранят за 2,76 лв. на ден. Данните са от доклад на омбудсмана Диана Ковачева, който бе представен по време на дискусия за психиатричната грижа в парламента.

По думите на Ковачева за една година са направени 17 внезапни проверки в психиатрични заведения и центрове за резидентни социални услуги. “Два са основните проблеми: начинът на финансиране и липсата на кадрово обезпечаване”, обясни омбудсманът.

При проверките станало ясно, че в болницата в Бяла към август 2023 г. пациент се храни за 2,76 лв. В менюто липсват млечни продукти, плодове, зеленчуци и риба. Болните се хранят основно с боб, грах, леща и макарони.

Тревожни са данните за един лекарстводен в болницата в гр. Раднево. За 2021 г. е бил 2,01 лв., като през август 2023 г. той е намален на 1,57 лв. “Дори има психиатрични заведения, в които към август т.г. лекарствата на ден са в размер на 0,68 лв., което поражда огромно притеснение за предоставеното качество на медицинската грижа”, обясни омбудсманът.

Друг основен проблем в психиатричните заведения е липсата на специализиран персонал - в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга специалност – вътрешни болести, хирургия,обща медицина, включително и без специалност.

Основната препоръка на омбудсмана от проверките е да покаже спешната и остра нужда от реформа в държавните психиатрични болници.