Луси Летби инжектирала инсулин в новородени и ги хранела насила с мляко

Серийният убиец, медсестрата Луси Летби никога няма да бъде освободена от затвора, след като съдия в Манчестър я осъди на рядка доживотна присъда за садистичното убийство на 7 бебета и опит да убие още 6 в периода 2015 и 2016 г., съобщи Би Би Си. Това е най-тежкото наказание според законите на Великобритания и се пази само за най-отвратителните престъпления.

“Тя никога повече няма да причини подобно страдание на някого като неонатологична медицинска сестра”, заяви Кралската прокуратура в понеделник. Оттам посочиха, че се надяват съдебният процес да е дал отговори на опечалените семейства.

Летби е 4-ата жена в модерната британска история, която ще лежи до живот. Делото ѝ продължи 10 месеца и се смята за най-проточилия се съдебен процес за убийство на Острова.

Медицинската сестра

умишлено е инжектирала въздух

на някои от своите жертви. Други е хранела насила с мляко, като с него им е давала и отрова. На две от новородените е инжектирала инсулин.

33-годишната жена, която е родом от Хиърфорд, отказа да се яви на съдебната скамейка, докато част от присъдите бяха прочетени в петък. Не беше в съда и в понеделник, когато повече от дузина опечалени роднини и 8 съдебни заседатели присъстваха, за да приключат окончателно процеса.

Журналисти от цял свят отразяваха съдебния процес.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Журналисти от цял свят отразяваха съдебния процес. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Медицинската сестра се появи в съда на 8 и на 11 август. Тогава тя чу първите произнесени присъди след 76 часа разисквания и избухна в сълзи.

“Никога не успяхме да подържим нашето малко момче, докато беше живо, защото вие ни го отнехте. Това, което трябваше да бъде най-щастливото време в живота ни, се превърна в най-лошия ни кошмар”, казаха родителите на една от жертвите. Една от майките разказа, че ще чувства вина до края на живота си, защото не е защитила първородния си син, а е легнала да поспи в нощта, когато медсестрата го е убила. “Травмата от тази нощ ще живее с всички нас до деня, в който умрем. Да знаем, че убиецът му ни наблюдава, беше като история на ужасите”, каза тя в съда. Повечето от потърпевшите са имали трудности със забременяването и от години са пробвали скъпи и изтощителни инвитро процедури. “Тези животи не ви принадлежаха, за да ги отнемете”, посочи една от опечалените майки, като сравни действията на Летби с истинско зло.

Едно от оцелелите деца, което е било заченато чрез скъп инвитро курс в чужбина, сега е

сляпо и трябва да се храни през сонда

Родителите на момиченцето са съкрушени, че тя никога няма да има нормален живот.

Според разследващи Летби утешавала родителите на убитите от нея деца и дори им изпращала картички за съчувствие след погребенията на бебетата. Преди да нападне невинните новородени на 23-седмична възраст, тя дори казвала на майките и бащите: “Вярвайте ми, аз съм медсестра”. Има информация, че Летби е нападнала няколко бебета, като пъхнала твърди пластмасови или телени тръби в гърлата им. Едно от децата претърпяло дори разкъсване на черния дроб, наблюдавано само при жертви на катастрофи. При друг случай се твърди, че тя е убила малко десетседмично недоносено момченце, защото неин приятел, на когото изпращала съобщения,

не разбрал защо е била разстроена

В няколко от случаите се предполага, че Летби е нападала новородени, защото е искала женен педиатър, когото харесвала, да бъде извикан спешно в нейното отделение, за да спасят децата заедно. Така те щели да говорят за загиналите и да си симпатизират един на друг след смъртта им.

“Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях. Аз съм ужасен зъл човек”, написала сестрата върху бележка, открита от полицията в дома ѝ.

Отказът на Летби да се яви в съда доведе до поредни призиви да се въведе нов закон, който да принуди осъдените престъпници да присъстват в съда за произнасяне на наказанията им.

Сред обществото се надигна вълна от гняв за това как безчувствените убийци отнемат на семействата на жертвите възможност да им кажат какви са последиците от престъпленията им.

Майката на Оливия Прат - Корбел, е една от многото, които призовават за промяна в закона. Тя описа отказа на убиеца на дъщеря си да присъства в съда като “удар в корема”.

Британският премиер Риши Сунак също осъди решението на 33-годишната серийна убийца да не се изправи пред семействата на своите бебета жертви в съда.