•  Фармацевтите доволни, лекарите настояват за пълна забрана на свободната продажба
  •  Медикаменти за кръвно, астма, склероза и дори срещу повръщане липсват в момента в България

Антибиотиците и лекарствата за диабет да се предписват само с електронна рецепта, за да се предотврати липсата им в аптеките. Промените са в Наредба 4 на здравното министерство, а предложението е публикувано за обществено обсъждане. Ако то бъде одобрено, от 1 октомври пациентите ще купуват медикаментите, като казват единствено своето ЕГН в аптеката, без да носят хартиени рецепти.

Основната причина за промените е недостигът на жизненоважните продукти, обясняват от ведомството.

“В голяма част от случаите недостигът на тези лекарствени продукти се дължи на тяхното отпускане без рецепта,

което създава предпоставки за неправилната им употреба”, гласят мотивите на министерството.

Електронната рецепта е правилният път, смята председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. “Така изписването на лекарства ще може да се контролира по-добре”, коментира Костов пред “24 часа” (виж интервюто с него по-долу).

Новата наредба обаче не променя възможността пациентът да си закупи антибиотик без рецепта, обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Според нея няма значение дали на хартия или в електронен вариант ще са изписани лекарствата. “Трябва да няма възможност да се продават лекарства без рецепта”, коментира Николова пред “Нова нюз”.

Според статистика на Българския лекарски съюз от миналата година

44% от българите си купуват антибиотици без предписание

Това не е първият път, в който здравните власти предлагат да затегнат контрола по изписването на медикаменти. От 1 ноември 2022 г. мярката, подготвена от бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова, трябваше да влезе в сила. Наследникът ѝ д-р Асен Междидиев обаче спря въвеждането само на електронната рецепта и запази възможността лекарите да изписват и на хартиена.

За да се бори с липсата на лекарства, здравното министерство предложи нова формула, по която да се изчислява кога медикаментите са дефицитни и не трябва да се изнасят в чужбина. В момента за недостиг се счита, когато количествата в страната паднат под 65% от нуждите. Като базата се определя спрямо средномесечното потребление на конкретното лекарство за последните 6 месеца. При достигане на критичния минимум е забранен износът на медикамента.

С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които здравното ведомство публикува на сайта си, стойността, по която се определя, че има недостиг, ще се изчислява на основа средномесечно потребление на дадено лекарство за предходната 1 г., а не както досега - за изминалите 6 месеца. Освен това

вече запасите трябва да покриват 100% от нуждите, за да няма недостиг.

За липса на лекарства в аптеките фармацевти и пациенти сигнализират от месеци. Според фармацевтите основна причина е износът в чужбина. За да провери дали е така, председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов поиска МВР и ДАНС да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства.

В момента според електронната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) лекарствата в недостиг са 37.

По тези данни в аптеките няма медикаменти за захарен диабет, както и лекарство за високо кръвно, гадене и повръщане, астма, склероза, депресия и др., показва справка на “24 часа”.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Николай Костов

Николай Костов

Списъкът със забранени за износ медикаменти трябва да се актуализира месечно, а не всяка седмица

Когато много хора се прехвърлят от дефицитни на не толкова дефицитни инсулини, рискуваме и те да изчезнат

 

- Колко са липсващите лекарства в аптечната мрежа в момента, г-н Костов?

- 21 са лекарствата, за които има сигнали, че липсват според списъка на здравното министерство, той обаче не претендира за изчерпателност. В справката, която пуснах преди седмица липсващите лекарства са 392. Това е много динамична и съвсем ориентировъчна цифра. Тази седмица най-вероятно са малко повече. Дойдоха две-три лекарства и същевременно изчезнаха повече. В момента сигурно са над 400.

- В Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) обаче са 37.

- Това е редовен проблем. Проблемът е, че лекарствата, които са фигурирали в списъка, продължават да са силно дефицитни. Тоест не е трябвало да отпадат от него. Отново е имало случаи на излъгване и заблуждаване на СЕСПА, задържане на количества, за да излязат тези лекарства от списъка. Обикновено така правят някои търговци - чакат конкретен медикамент да излезе от списъка и да започнат да го изнасят. А лекарството не е стигнало до аптеките. Затова списъкът не трябва да се актуализира всяка седмица, защото много лесно се заобикаля. Като се задържат лекарствата, не стигат до аптеките, а се изнасят. Трябва най-малко срокът, в който се актуализира списъкът, да е един месец. Лекарствата, които не се изнасят, не са динамична величина. Те са едни и същи. Нищо особено не се променя за една седмица, което да изисква динамика в списъка на СЕСПА.

- Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов поиска МВР и ДАНС да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства. Това би ли решило проблемът с липсващите медикаменти?

- Има контролен орган - Изпълнителната агенция по лекарствата.

- Нова формула, по която да се изчислява недостигът на лекарства, предлага здравното министерство. Липса ще има, когато наличните количества от даден медикамент са под 100% от необходимите, a не 65%, както в момента. Какво мислите?

- Това е наше предложение,както и на Българския фармацевтичен съюз, което отправихме отдавна. Мисля, че и повече трябва да бъде, но зависи от Европейската комисия дали ще нотифицира този законопроект. Нова формула би било добре.

- Друга промяна в Наредба 4 на здравните власти гласи лекарствата за диабет и антибиотици да се отпускат само с електронна рецепта? Какво би променило това?

- Объдено бе в парламентарна здравна комисия и според мен това е тенденция все повече лекарства да се изписват с електронна рецепта. Така ще може да се контролират по-добре.

- В момента обаче много инсулини липсват. Каква е причината?

- Много голям проблем са 7 инсулина, които тотално не могат да бъдат поръчани от аптеката и съответно да бъдат отпуснати на болни хора. Има и други пет, които също са дефицитни. Проблемът е, че когато хора се прехвърлят от дефицитни на не толкова дефицитни инсулини рискуваме и те да са в недостиг. Те не са предвидени за толкова много хора. Препоръките на здравните власти са такива - да се прехвърлят хора на недефицитни инсулини. Когато потреблението нарасне прекалено бързо и изненадващо много, лекарствата може да се окажат недостатъчни.