• Минала е през врата му и е излязла през седалището
  • Мозъкът не е засегнат, но още се борят за живота на детето, което бе покосено от внезапната буря на плажа

Не е поразила главния мозък мълнията, паднала върху 8-годишно дете на плажа в Бургас на 20 юли. Тя е минала през врата и е излязла през седалището на момченцето.

Образно изследване, направено в УМБАЛ-Бургас ден след инцидента показало, че няма мозъчни увреждания и лекари решиха детето да бъде изведено от медикаментозната кома.

“Сега предстои да се проследи неврологичния му статус. Всички се молим детето да се оправи”, каза д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на болницата. Той обаче уточни, че състоянието му още е много тежко.

Медиците не се наемат да прогнозират какви могат да бъдат последствията от проникването на мълнията в тялото, но със сигурност то ще остане дълго време под лекарски грижи.

Детето пострада след 18,30 ч, когато в Бургас внезапно се изви кратка, но мощна буря

Светкавиците и гръмотевиците, раздиращи небето, застигат малкия и семейството му на Централния плаж, пълен с летовници. Когато започва да вали, всички се втурват към най-близкия плажен бар, за да се скрият на сигурно място.

Мълния обаче поразява момчето на пясъка. В този момент то, 5-годишната му сестричка и родителите са близо един до друг. Детето изпада в безсъзнание, но майката веднага започва да прави изкуствено дишане, а бащата - сърдечен масаж.

Никола Попов, който работи като барман в плажното заведение, звъни на тел. 112. Без да губят и секунда, родителите сами откарват сина си в болницата.

“Бащата носеше детето на ръце. То бе изпаднало
в клинична смърт

За не повече от 5 минути екипът в шокова зала успя да върне сърдечната дейност”, разказаха от УМБАЛ-Бургас.

Д-р Лъчезар Иванов, който интубира детето, обясни, че то било с трайно разширени зеници. След интубирането започнало вдишване, а няколко минути по-късно се възстановила сърдечната дейност.

На монитора, проследяващ състоянието, имало данни за миокарден инфаркт, имало следи от мълнията по гърдите и по седалището на момченцето.

След като жизнените му показатели са възстановени, детето е преместено в отделението по реанимация. Битката на лекарите за живота му продължава с часове. Те са единодушни, че родителите са действали изключително адекватно и хладнокръвно.

“Не ми се говори, беше ужасно”, каза пред наш репортер колежка на бармана, съобщил за инцидента.
“От медиите разбрахме какво се е случило на плажа.

Работното ни време е до 18 ч, а мълнията е покосила детето по-късно

Дано се оправи, молим се за това”, каза спасител от Централния плаж.

Трагедията, станала на Илинден, потресе Бургас, а в социалните мрежи стотици окуражават родителите и се молят за детето. Някои припомнят поверието, че на този ден морето взема жертви, други вярват, че лекарите ще върнат малчугана към живот.

“Всички се молим на чудо, а и случаят от Приморско миналото лято ни дава надежда. Младо момиче бе ударено от мълния и изпадна в кома, но оцеля”, припомнят в социалните мрежи.

18-годишната Теодора от София пострада на 16 август м.г., докато се крие от бурята под дърво близо до автогарата на Приморско. Очевидка става Снежана Йорданова, която започва да прави сърдечен масаж на безжизненото момиче.

Именно тази първа помощ помага на Теодора да дочака линейката жива. Останалото свършват медиците от УМБАЛ-Бургас.   Централният плаж на Бургас, където е станал инцидентът.

Централният плаж на Бургас, където е станал инцидентът.

По-късно става ясно, че жената, притекла се на Теодора, е майката на певицата Керана.

Всъщност, като по чудо Бургас се размина с още по-голяма трагедия на Илинден

Стана ясно, че мълния е ударила и Градския часовник в центъра на града. Мястото винаги е много оживено, десетки са били около Часовника и в късния следобед на 20 юли, когато се изви стихията.

“Гръм е паднал и е засегнал електронен механизъм. Стрелките са започнали да се въртят непрестанно, с по-бърза скорост”, обясниха от общината.

Оттам веднага изключили градския часовник и се свързали с часовникаря, който монтирал новия механизъм преди години. Той поел ангажимент да дойде в Бургас, за да ремонтира един от символите на града.