Консумацията на авокадо намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 20%. Това е установило проучване на изследователи от медицинския колеж "Бейлор", публикувано в списание "Journal of Diabetes Mellitus".

Проучването е направено сред 6 159 души, като 983 от тях са включили авокадо в диетата си. Участниците са били интервюирани за всички храни и напитки, които са консумирали в продължение на два дни, както и за начина на приготвянето им. След това експертите са оценили връзката между консумацията на авокадо и развитието на диабет тип 2 за период на проследяване от шест години. Те са установили, че включването на авокадо в диетата намалява вероятността от развитие на заболяването с 20%, пише БГНЕС.

Изследователите смятат, че продуктът трябва да бъде включен в ежедневното меню на всеки, който иска да намали риска от развитие на диабет тип 2.